Noi informații despre atentatul cu bombă asupra procurorului general al Bulgariei. SPP-istul lui Geshev, audiat. Se crede că s-a folosit o dronă

Noi informații despre atentatul cu bombă asupra procurorului general al Bulgariei. SPP-istul lui Geshev, audiat. Se crede că s-a folosit o dronă

Explozia a avut loc cu 1-2 secunde mai devreme, iar acest lucru i-a salvat pe Ivan Geshev și familia sa, sunt de părere autoritățile bulgare. Procurorul general al Bulgariei a primit mai multe mesaje de amenințare înainte de atentatul terorist de ieri, 1 Mai.

Tentativa de asasinat împotriva lui Ivan Geshev nu are nicio analogie în istoria recentă a Bulgariei, deoarece acesta este un magistrat superior în funcție”, a declarat expertul în securitate Slavcho Velkov pentru Nova TV.

Potrivit acestuia, urmele de la locul exploziei nu au fost cauzate de schije, ci mai degrabă de unda de șoc. Ea ar fi putut să răstoarne mașina blindată în care se afla procurorul general. Velkov a adăugat că locul a fost ales „pentru că acolo viteza este de aproximativ 30-40 km/h”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Actul poate fi calificat cu un grad foarte, foarte ridicat de pericol public, care nu se limitează la intimidare, ci la crimă", a mai comentat expertul în securitate.

Potrivit presei bulgare, Velkov crede că unele dintre autoturismele însoțitoare ale procurorului general au  fost echipate cu dispozitive de urmărire. „Dacă dispozitive similare sunt găsite pe rutele de rezervă pe care trebuia să le parcurgă procurorul-șef, acest lucru ar putea însemna că activitatea este extrem de serioasă", a mai adăugat expertul pentru publicația DNES.

Teroriștii ar fi folosit o dronă

Se pare că serviciile secrete bulgare nu au găsit și alte dispozitive amplasate, astfel că anchetează acum altă ipoteză: atentatul ar fi fost dirijat printr-o dronă.

Anchetatorii suspectează că drona a însoțit coloana de mașini, urmărind de la distanță autoturismul în care se afla procurorul general al Bulgariei. Cu ajutorul imaginilor captate de dronă s-ar fi declanșat explozibilul alcătuit din circa 3 kg de TNT. Totodată, bomba a fost declanșată cu circa 3 secunde înainte ca mașinile să ajungă în dreptul ei, ceea ce a dus la evitarea unei tragedii.

Mai mult, un specialist israelian în combaterea terorismului a vizitat locul, titrează 24chasa.bg, iar acesta susține că scopul exploziei a fost acela de a sparge geamurile mașinii blindate.

Poliția bulgară, acuzată că sabotează ancheta!

Jurnaliștii bulgari de la 24chasa.bg dezvăluie și faptul că poliția bulgară a început să verifice locul exploziei „la două ore după atac. Timp suficient pentru ca autorii să părăsească nestingheriți tara pe la frontiera din direcția Serbia”, a comentat o sursă din anchetă pentru publicația menționată.

Una dintre gărzile de corp ale lui Geshev, care este angajat al NSO (n. Serviciul de Protecție și Pază al Bulgariei), a fost audiată, dar nu s-a impus reținerea sa.

Amenințările primite de procurorul general Gushev sunt înfiorătoare.

Din moment în care a devenit procuror general, se știe oficial că împotriva lui Gușev a fost lansate zeci de amenințări. Una dintre ele a fost raportată de publicația „24 Chasa”, în iunie 2020. Atunci primise o corespondență sinistră: o fotografie a lui cu găuri, ca o țintă de împușcare, plasată într-un plic gol.

Rușii, printre cei care doresc să-l elimine pe Geshev

În luna octombrie a anului trecut, un grup de hackeri ruși care a atacat mai multe site-uri web ale instituțiilor guvernamentale l-a ales ca țintă. Un hacker cu porecla KillMilk a scris într-o telegramă: „Anunț oficial! Procurorul-șef Ivan Geshev – Fuck you!".

În plus, cu doar câteva zile în urmă, în timp ce se afla în vizită la Kiev, Geshev a anunțat categoric că „Bulgaria este obligată să îl rețină pe Putin dacă se află pe teritoriul său și să îl predea Curții Penale Internaționale de la Haga", declarație care ar fi generat și mai multă ură din partea rușilor.

Nu doar de la începutul războiului, ci și înainte, Geshev a avut o poziție clară în ceea ce privește acțiunile serviciilor rusești în Bulgaria. Din octombrie 2019 până în 2022, la cererea procuraturii, 11 diplomați ruși au fost expulzați din Bulgaria după ce au fost găsiți vinovați de spionaj, iar un oligarh rus este pe cale să își piardă „pașaportul de aur” la cererea procuraturii.

Procurorul general al Bulgariei: „M-au amenințat oligarhi, mutanți, jurnaliști.”

„M-au amenințat oligarhi, mutanți, jurnaliști. Coada cluburilor de fani este foarte lungă”, a declarat procurorul șef înainte de atentat.

Sursă foto: 24chasa.bg

„Cu greu pot enumera oligarhii care doresc înlăturarea mea. Acești oameni confundă procuratura cu procurorul general. Nici nu-și vor rezolva cazurile, nici nu se vor termina problemele lor cu justiția. Procuratura va continua să funcționeze indiferent de cine este procurorul-șef”, a mai spus Ivan Geshev.

„Mafia, oligarhii și politicienii se unesc și fac tot posibilul pentru a-i discredita pe magistrați, pentru a distruge instituția procuraturii. (...) Dacă aș fi fost îngrijorat de ceva, nu aș fi devenit procuror general. Sunt primul procuror-șef care provine din procuratură”, a declarat recent Gușev.

Contrar acestor afirmații, există voci care susțin că atentatul a fost, de fapt, o înscenare a procurorului general care s-ar fi aflat pe făraș în urma mai multor proteste stradale. Mulțimea a cerut demiterea sa, considerându-l pe Geshev „un protector al crimei organizate”.

Primul lucru pe care l-a spus după explozie: „Mi-e teamă pentru copiii mei!”.

Se pare că procurorul-șef călătorea împreună cu familia sa în momentul atacului asupra cortegiului său de mașini. Explozia a avut loc în jurul orei 11:45 pe drumul Sofia - Samokov.

Potrivit informațiilor PIK, în coloana de mașini se aflau soția sa, Detelina Hancheva, și fiicele lor Ivet și Dalia.

În pofida informațiilor inițiale potrivit cărora un agent de securitate al lui Ivan Geshev a fost rănit, secretarul-șef al Ministerului Afacerilor Interne, Petar Todorov, a anunțat că nimeni nu a fost rănit. "Nu au existat răniți în incident - nici procurorul-șef, nici echipa care îl însoțește și nici alți cetățeni", a anunțat Todorov de la Burgas în urmă cu puțin timp.

De asemenea, postul bulgar de televiziune Nova TV susține că, de fapt, familia sa nu ar fi fost în acel convoi. Așadar, această informație nu este la acest moment una clară.

Imagini de la locul exploziei

Foto: 24chasa.bg

Urmele lăsate copacilor de pe partea opusă bombei vorbesc despre încărcătura de explozibil folosită de teroriști.

Bilele metalice cu care era încărcat dispozitivul aproape că au rupt unul dintre copaci, situat la aproximativ 15 metri de locul de detonare.

Explozia a provocat, de asemenea, pagube la nivelul asfaltului.