Cum Bulgaria a devenit statul mafiot al UE. Analiză Politico

Cum Bulgaria a devenit statul mafiot al UE. Analiză Politico

În ultimele două luni, bulgarii s-au strâns pe străzi în fiecare seară pentru a protesta că o mafie oligarhică a capturat statul și și-a extins aria de acțiune până în instituții vitale, precum sistemul judiciar, mass-media și serviciile de securitate.

Bulgarii cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov și a procurorului-șef Ivan Geshev. Mulți bulgari sunt supărați de faptul că perspectivele lor și ale copiilor lor sunt frânate în cel mai sărac stat al UE, unde o elită mafiotă acționează deasupra legii și are un control strâns asupra economiei.

Criza de corupție din această vară a oferit exemple uimitoare ale creșterii puterii oligarhilor. Potrivit sondajelor recente, 80% dintre bulgari consideră că corupția este răspândită peste tot, în timp ce peste 70% susțin în general protestele. Protestele au devenit și mai aprinse, iar poliția s-a confruntat cu manifestanții la o „mare răscoală națională”, săptămâna trecută. O altă mare mobilizare este planificată pentru joi.

Iată explicația POLITICO cu privire la modul în care Bulgaria a intrat într-o criză a statului de drept.

Cine sunt cei din mafia bulgară?

Oligarhii și mafia de astăzi își au originea în serviciul de spionaj din era comunistă, care a umplut vidul de putere în mijlocul războaielor sângeroase din anii '90. Astfel, foști agenți ai Securității bulgare u intrat în industriile naționale cele mai de seamă și au făcut contrabandă cu arme și narcotice. Domnul Big a fost luptător și fost agent de securitate. Iliya Pavlov, conducea un conglomerat numit Multigrup. El a fost ucis de un lunetist în 2003, dar va reapărea în povestea noastră în timp ce ne întâlnim cu generația sa de agenți secreți și alți asociați, care încă sunt în libertate.

Ce făcea Borisov în anii 1990, cunoscuți ca fiind ”anii fără lege”?

Boiko Borisov are, de asemenea, un pedigree dur, de campion la karate și gardă de corp al fostului dictator comunist Todor Jivkov. Un mafiot proeminent l-a acuzat că a fost legat de o organizație de protecție a mafiei numită SIC, dar Borisov neagă cu insistență acest lucru și se numește un luptător împotriva corupției. Cu toate acestea, protestatarii și președintele țării, Rumen Radev, îl văd ca fiind principalul aliat al mafiei.

Există acțiuni ale crimei organizată în aceste zile?

Nu prea multe. Vărsarea de sânge a scăzut foarte mult după începutul anilor 2000. Când Bulgaria a aderat la UE în 2007, Bruxelles-ul a început să impună un control judiciar mai strict, iar unele companii mafiote au încercat să iasă la lumină, în legalitate. Impulsul UE pentru reforma sistemului de justiție a eșuat în cele din urmă, iar Bulgaria nu a condamnat niciodată politicieni de vârf sau nași mafioți. Actuala criză de corupție provine parțial din faptul că acum oligarhi bulgari din ce în ce mai puternici, revin la tacticile din anii 1990 pentru a domina economia.

Una dintre principalele plângeri ale protestatarilor este că UE continuă să pompeze bani în Bulgaria, dar o mare parte din ei alimentează mafia, fără a impune respectarea statului de drept.

Deci fondurile UE fac parte din problemă?

Da. Ministrul agriculturii și ministru adjunct al economiei au demisionat anul trecut într-un scandal privind utilizarea fondurilor UE la construirea unor vile private. Fermierii spun că o parte din fermele care primesc milioane de euro din fonduri UE nu există. Licitațiile pentru infrastructură, cum ar fi autostrăzile, sunt împărțite în mici bucăți, astfel încât cât mai mulți prieteni să poată primi o bucată din fondurile UE. Lucrările publice sunt deseori făcute prost, astfel încât noi contracte și fonduri sunt necesare.

Cu toate acestea, Bruxelles și Berlin nu l-au criticat pe Boiko Borisov. El este, la urma urmei, un aliat-cheie al cancelarului german Angela Merkel și al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Partidul Popular European de centru-dreapta.

Ce a declanșat protestele din 2020?