Noi DEZVĂLUIRI privind arhiva SIPA: „Erau constatări care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic și magistrați în funcție

Noi DEZVĂLUIRI privind arhiva SIPA: „Erau constatări care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic și magistrați în funcție

Senatorul PNL, Iulia Scântei, membră în comisia care a redactat raportul privind arhiva SIPA, a vorbit, la Antena 3, despre neregulile pe care le-a constatat în perioada în care a fost mandatată să acceseze arhiva, în iunie 2007.

Aceasta a descris starea în care a găsit documentele, atunci când a intrat pentru prima dată în arhiva SIPA.

„Nu există dosare după nume în arhiva SIPA. Toate documentele au fost arhivate și clasificate, în cartoane legate, în funcție de anii calendaristici și de proveniență, în sensul de serviciul teritorial care le-a transmis”, a precizat Scântei, la Antena 3.

Ea a spus că, în momentul în care a ajuns în arhiva SIPA a putut constata, împreună cu colegii ei din comisie, ce au lecturat predecesorii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Surpriza a fost că un membru al fostei comisii, angajat al Ministerului Justiției, era vizat în nota respectivă, la pagina la care fusese lăsată deschisă”, a subliniat ea.

Ea a adăugat că „nu am căutat ce îmi trebuia. Mie nu îmi trebuia nimic. Trebuia să constat dacă arhiva poate fi predată, potrivit dispozițiilor. Am aflat că a fost arhivată necorespunzător, că s-au depășit termenele, că serviciile teritoriale au transmis alandala documentele către structura centrală a Administrației Naționale a Penitenciarelor, că nu există o cronologie a notelor venite din teritoriu. (...) Vreme de mai bine de jumătate de an am stat să vedem dacă ceea ce au scris cei dinainte, că au legat fără să menționeze ce reprezintă în conținutul dosarului, care e tematica acelor note, să vedem că stocul faptic corespunde cu ceea ce au consemnat în scris”.

Scântei a dezvăluit că notele din arhiva SIPA arată faptul că serviciul și-a depășit atribuțiile.

„S-au depășit atribuțiile de către fostul serviciu, așa reieșea din ceea ce am găsit noi acolo. Adică erau constatări sau note care priveau nu doar mediul penitenciar, ci și mediul politic, magistrați care erau încă în funcții, fie la Înalta Curte, la CCR sau CSM și date care țineau de viața lor privată”, a punctat Scântei.  

Dezvăluirile făcute de Evenimentul zilei despre arhiva SIPA ar putea duce la deschiderea de dosare penale pentru infracțiuni care privesc siguranța statului și accesul la informații clasificate. Printre cei care au trecut primii, în mod ilegal, pragul arhivei, se află fostul ministru Monica Macovei și jurnalistul Dan Tăpălagă. Cei doi nu aveau certificate de la ORNISS (Oficiul Registrului Naţional pentru Informaţii Secrete de Stat).

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat aceste dezvăluiri.

„Eu ştiu că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS. Nu pot da răspunsuri de la mine, am făcut adresa la ORNISS să îmi dea nume, prenume, CNP al vizitatorilor şi acum, ajungând în birou, o să întreb în ce stadiu este răspunsul. Atunci voi trimite la procuror datele şi voi face public”, a declarat Toader.

articol sustinut