Noi detalii despre moartea milionarului Ioan Crișan. Cine ar fi complicele

Noi detalii despre moartea milionarului Ioan Crișan. Cine ar fi compliceleIoan Crișan Sursa foto: Arhiva EVZ

Ioan Crișan, un cunoscut om de afaceri din Arad, a fost ucis într-un mod șocant pe 29 mai 2021, când mașina sa a explodat la scurt timp după ce părăsise parcarea unui supermarket situat la parterul unui bloc de locuințe. După o anchetă care s-a prelungit mai bine de trei luni, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție nu au reușit inițial să identifice făptașii. Însă, pe 23 octombrie 2024, ancheta a luat o turnură neașteptată, când procurorii au anunțat că au patru suspecți, printre care și pe fiica lui Ioan Crișan, Laura Bîlcea.

Autoritățile au găsit trei presupuși complici

În urma perchezițiilor desfășurate în Arad, fiica afaceristului Ioan Crișan, Laura Bîlcea, și doi dintre complicii săi presupuși, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă, au fost escortați la București pentru audieri. Aceste interogatorii intense au durat câteva ore, iar la finalul acestora, procurorii au decis să îi rețină pe cei trei, suspectându-i de implicare directă în asasinatul din 2021.

Pe 24 octombrie, procurorii au solicitat Curții de Apel București să dispună măsura arestării preventive pentru toți cei implicați. Cu toate acestea, instanța a respins cererea, considerând că nu există suficiente dovezi pentru a impune arestarea imediată, și a catalogat solicitarea ca fiind „nefondată”. Această decizie a luat prin surprindere procurorii, care sperau la o măsură mai restrictivă.

După pronunțarea deciziei, cei trei au părăsit liberi incinta Curții de Apel, fără nicio interdicție. Totuși, aceștia vor trebui să revină în fața judecătorilor la București atunci când instanța supremă va analiza contestația depusă de procurori, care speră încă la o rejudecare favorabilă a cererii de arestare preventivă.

Fiica milionarului Ioan Crișan ar fi plătit 100.000 de euro pentru uciderea tatălui ei

Anchetatorii suspectează că Laura Bîlcea ar fi oferit suma de 100.000 de euro pentru ca tatăl său, Ioan Crișan, să fie eliminat, pe fondul unor tensiuni legate de bani și de afacerile familiei. Conform procurorilor, fiica lui Crișan ar fi intenționat să preia complet afacerea de familie și să o extindă în afara țării, ceea ce ar fi dus la neînțelegeri majore între cei doi.

După moartea tatălui său, Laura Bîlcea a obținut controlul asupra companiei Crimatex, o afacere dedicată creșterii și comercializării de somn de acvacultură, somn african și alte produse din pește. Preluarea companiei a alimentat suspiciunile procurorilor, care investighează acum legăturile dintre preluarea afacerii și motivul asasinatului, încercând să stabilească dacă crima a fost parte a unui plan deliberat pentru a obține controlul complet asupra afacerii.

Laura Crișan

Laura Crișan. Sursă foto: Captură video Youtube

Unul dintre suspecți ar fi confecționat explozibilul

Anchetatorii au stabilit că dispozitivul exploziv montat în mașina lui Ioan Crișan ar fi fost realizat de un bărbat cunoscut sub porecla de „Frizerul”, care are cunoștințe avansate în domeniul electronicii. Surse judiciare, citate de publicația Gândul, au dezvăluit că materialul exploziv folosit provine din Serbia, iar autoritățile române colaborează acum cu cele sârbe pentru a identifica persoanele implicate în obținerea și transportul acestuia.

În fapt, s-a reţinut în sarcina celor doi inculpaţi (n.red. – Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă) că, la data de 27 mai 2021, au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deţinută, transportată şi folosită fără drept – şi l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acţionând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanţă în timp ce victima (n.red. – Ioan Crișan) se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Trecutul „furtunos” al presupusului complice al fiicei lui Ioan Crișan 

Laura Bîlcea a declarat că este împăcată cu propria conștiință și neagă orice implicare financiară în presupusul complot ce a dus la asasinarea tatălui său, Ioan Crișan. Ea afirmă că nu le-ar fi dat niciun ban celor doi bărbați, Sebastian Ilie Bulbuc și Adrian Bogdan Horodincă, despre care procurorii spun că au fost angajați pentru a duce la capăt planul criminal folosind un dispozitiv exploziv acționat de la distanță.

Deși procurorii au solicitat arestarea preventivă a celor trei, judecătorul de la Curtea de Apel București a considerat că nu există suficiente dovezi incriminatorii împotriva lor. Astfel, atât Laura Bîlcea, cât și cei doi suspecți au fost eliberați după audieri, în ciuda acuzațiilor grave. Totuși, ancheta a scos la iveală detalii despre trecutul infracțional al lui Adrian Bogdan Horodincă, unul dintre complici, care a fost deja condamnat de două ori în dosare separate pentru violențe.

Primul dosar de lovire în care Horodincă a fost implicat a fost inițiat în iulie 2021, cu câteva luni înainte de atentatul de la Arad în care Ioan Crișan a fost ucis. La finalul acelui proces, în decembrie 2021, el a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare. În anul 2023, o nouă condamnare pentru violențe a fost emisă împotriva lui, detalii care, acum, amplifică suspiciunile asupra rolului său în complotul actual.

Două dosare și condamnări la închisoare

La un an după incidentul exploziv din Arad, Adrian Bogdan Horodincă a revenit în fața instanței, într-un nou proces având aceeași victimă ca în primul său dosar de lovire. În februarie 2023, Judecătoria Arad a decis să îl condamne pe Horodincă la o pedeapsă de 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

În această condamnare, magistrații au constatat că infracțiunea dedusă judecății era concurentă cu alte infracțiuni pentru care Horodincă fusese deja sancționat în 2021. Astfel, sentința penală din 2021, în care Horodincă primise o pedeapsă de 1 an de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 2 ani, a fost anulată de noua decizie. Instanța a descompus pedeapsa inițială în pedepsele individuale și a stabilit o nouă sentință prin contopirea acestora.

La pedeapsa principală de 1 an de închisoare, instanța a adăugat un spor de 5 luni și 10 zile, astfel încât Horodincă a primit o sentință finală de 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare cu suspendare, fiind astfel supus unei supravegheri stricte pentru perioada următoare.

Agresorul condamnat, trimis să facă muncă în folosul comunităţii la Inspectoratul Școlar

Pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, Adrian Horodincă a fost obligat să respecte o serie de măsuri impuse de instanță, printre care anunțarea oricăror schimbări de locuință, a plecărilor mai lungi de cinci zile și a oricărei modificări a sursei de venit. Horodincă a fost, de asemenea, obligat să colaboreze cu Serviciul de Probațiune Arad, unde trebuie să se prezinte la datele stabilite și să primească vizitele consilierului desemnat să-l supravegheze.

În plus, instanța i-a impus să participe la programe de reintegrare socială organizate de Serviciul de Probațiune sau de alte instituții din comunitate, menite să-i sprijine reintegrarea în societate. Horodincă va presta și muncă neremunerată în folosul comunității timp de 100 de zile, fiind alocat fie Inspectoratului Școlar Județean Arad, fie Consiliului Local al Municipiului Arad.

Această hotărâre a Judecătoriei Arad a fost confirmată de Curtea de Apel Timișoara în 4 mai 2023, moment în care pedeapsa a rămas definitivă, obligându-l pe Horodincă să respecte condițiile stabilite pe parcursul celor doi ani de supraveghere.

Ioan Crișan asasinat cu sânge rece

Experții care au analizat dispozitivul exploziv folosit pentru eliminarea omului de afaceri Ioan Crișan au stabilit că acesta a fost proiectat cu un grad înalt de precizie, având scopul de a maximiza daunele asupra șoferului și a minimiza impactul asupra altor persoane aflate în apropiere. Acest nivel de calcul arată o execuție atentă, suflul exploziei fiind direcționat astfel încât să lovească doar interiorul mașinii.

Totodată, la un an de la eveniment, anchetatorii au raportat că au fost realizate sute de audieri și zeci de expertize pentru a aduna toate datele posibile. În acest sens, peste 400 de persoane au fost chemate pentru declarații, iar echipele de criminalistică au analizat fiecare detaliu din imagini și probele prelevate de la fața locului, urmărind parcursul omului de afaceri cu ajutorul camerelor de supraveghere.

După mai bine de trei ani de la atac, pe 23 octombrie 2024, autoritățile au efectuat șapte percheziții, în urma cărora au fost aduși la București Laura Bîlcea și doi dintre suspecții complici în cazul asasinatului. Al treilea complice, care ar fi cooperat cu procurorii, este cercetat în stare de libertate, urmând să contribuie la clarificarea circumstanțelor acestui caz de mare complexitate.