Noi descoperiri despre Parkinson

Noi descoperiri despre Parkinson

Genele joacă un rol mult mai important decât s-a crezut până acum în apariţia Parkinsonului, potrivit celui mai mare studiu genetic pe această temă de până acum, publicat în "Lancet".

Cercetătorii de la London Institute of Neurology au mai descoperit cinci noi gene "responsabile" de apariţia bolii, numărul acestora ajungând în total la 11. Rezultatele studiului aduc ştiinţa mai aproape de un leac împotriva maladiei.

Sindromul Parkinson este o boală neurologică caracterizată de tremur muscular, insuficienţă motorie, care apare de regulă după vârsta de 50 de ani.

Boala survine în urma deteriorării celulelor nervoase într-o parte specifică a creierului. Cum şi de ce "mor" aceste celule încă nu se cunoaşte. Foarte mult timp totul a fost pus exclusiv pe seama factorilor de mediu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceste cinci gene ne pot ajuta să depistăm din ce cauză mor aceste celule. Ne aşteptăm la descoperiri surprinzătoare, cu adevărat relevante ", a subliniat prof. Nick Wood, conducătorul echipei de cercetare.

Mai multe gene, mai multe riscuri

"Posesorii" acestor gene sunt mai vulnerabili în faţa bolii, însă nu există o garanţie că vor face boala.

Fiecare genă are o "contribuţie" mică la riscul de Parkinson, însă cu cât numărul genelor este mai mare, cu atât şi riscul de a face boala este mai mare.

"Factorii de risc pentru Parkinson sunt mai mulţi decât ne imaginam şi acesta nu este sfârşitul poveştii". adaugă dr. Thomas Gasser, Centrul de Boli Neurovegetative din Germania.