Ne așteaptă noi creșteri de taxe?! Ce spune Marcel Boloș

Ne așteaptă noi creșteri de taxe?! Ce spune Marcel Boloș Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se plânge pe greutăți în asigurarea stabilitatâții deficitului bugetar și spune va fi nevoie de noi măsuri fiscale. Deocamdată, el spune că va încerca să limiteze cheltuielile bugetare care cresc în fiecare an, în decembrie.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloș susține că va fi nevoie de noi măsuri fiscale pentru a face față deficitului bugetar. Ministrul Finanţelor a declarat luni că, fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar.

Marcel Boloș vorbește de „noi măsuri fiscale”

El a declarat că, probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri suplimentare. Acestea urmează să asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB.

„Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB. Și acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent. Acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul a mai spus că a amintit faptul că. în lipsa acestor măsuri din proiectul de lege, va fi foarte greu să managerieze ţinta de deficit bugetar.

„Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană.

Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a spus Boloş.

Ministrul Finanțelor a mai spus: „Trebuie să fim foarte atenți mai ales la aceste cheltuieli din luna decembrie care pot să dea peste cap ținta de deficit”.

Marcel Boloș/ Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Măsurile suplimentare solicitate ministrul Finanțelor

Întrebat ce măsuri poate lua Executivul, Marcel Boloş a arătat că „este ca un rezultat al faptului că măsurile fiscal-bugetare sunt întârziate ca implementare”. Acest fapt îngreunează procesul de control al deficitului bugetar.

Eu vorbeam de acele cheltuieli de capital care sunt din alte surse decât fondurile externe nerambursabile, programele noastre naţionale, de la săli de sport, de la cămine de cultură şi bazine de înot. Acestea pot fi amânate şi pentru anul viitor. Dacă nu va fi o altă alternativă la cheltuielile care se generează în perioada următoare. Trebuie să fim foarte atenţi mai ales la aceste cheltuieli din luna decembrie. Ele pot să dea peste cap ţinta de deficit”, a completat Boloş.

Ministrul Finanţelor a declarat că vizita delegaţiei FMI este una anuală şi în cadrul acesteia se stabilesc măsuri pentru consolidarea fiscal-bugetară. „Aşa cum şi Comisia Europeană ne-a recomandat în luna iulie. Credem noi că şi acum recomandările FMI vor converge spre acelaşi tip de măsuri. Atât măsuri de natură fiscal-bugetară, care se găsesc în legea care acum este la CCR. Cât şi măsuri care privesc reducerea de cheltuieli publice precum şi cele de combatere a evaziunii fiscale”, a spus Marcel Boloş.

Marcel Boloș: România riscă să rămână fără 75 de miliarde de euro

Ministrul de Finanţe a precizat că ”fără pachetul de măsuri este foarte greu de asigurat o stabilitate a deficitului bugetar”. Cu o săptămână în urmă, Marcel Boloş declara că România are probleme cu fondurile europene. Că 75 de miliarde de euro riscă să fie suspendate în orice moment.

„Noi pentru aceasta încercăm să luptăm. Să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. La mijloc sunt 75 de miliarde de euro. Care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a precizat ministrul.

„Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură, în Guvern. Tocmai în ideea aceasta ca toţi membrii Guvernului să ia la cunoştinţă şi apoi să avizeze proiectul. Conform procedurilor legale. Sigur, proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi adăugat şi pot fi aduse aceste modificări. Dar acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor”, a spus Boloș.