Noi amendamente CONTROVERSATE la Legea grațierii. Ce au mai făcut senatorii

Noi amendamente CONTROVERSATE la Legea grațierii. Ce au mai făcut senatorii

Proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și măsuri privative de libertate, inițiat de Guvern, se află în dezbaterea Comisiei Juridice a Senatului, în calitate de primă Cameră. Marți, senatorii din această Comisie au amânt discuțiile pe acest controversat proiect de lege până pe 21 martie.

Senatorii au adus mai multe amendamente la proiectul privind legea graţierii, în afară de cele depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, şi care vor fi dezbătute în Comisia juridică a Senatului peste două săptămâni. 

Astfel, senatorii UDMR Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna au adus un amendament prin care propun ca pedepsele pentru fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals informatic să fie graţiate, în timp ce în forma iniţiatorului acestea erau exceptate de la graţiere. 

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu propune un amendament potrivit căruia în cazul deţinuţilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie graţiate în întregime pedepsele. Însă, de graţiere nu beneficiază condamnaţii care au săvârşit anumite infracţiuni şi pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

O condiţie pentru graţiere este aceea ca persoana condamnată să achite despăgubirile stabilite de către instanţă. 

Graţierea cu jumătate din pedeapsă se propune - prin amendamente aduse şi de senatorul PSD Brăiloiu şi de senatorii UDMR menţionaţi - şi în cazul femeilor însărcinate şi a deţinuţilor care au în îngrijire copii cu vârsta de până la 14 ani. 

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar şi pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani; parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror efectuare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mare de patru ani. 

De asemenea, se graţiază parţial trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani; parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat, marţi, că nu se pune problema să-şi retragă amendamentele la Legea graţierii, afirmând că nu mai este ”ca pe vremuri, cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit”, după ce Liviu Dragnea s-a declarat împotriva acestora.