Noaptea Sfântului Andrei - un „Anti-Halloween” românesc

Noaptea Sfântului Andrei  - un „Anti-Halloween” românescsursa: Arhiva EVZ

Noaptea Sfântului Andrei - un „Anti-Halloween” românesc. Dacă irlandezii merg și se bucură de întâlnirea cu spiritele, în Balcani este invers.

Sfântul Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Sfântul Apostol Andrei a predicat în Scythia Minor, potrivit textelor evanghelice. El a fost primul chemat la Apostolie de Hristos. Era fratele lui Simon, faimosul Apostol Petru. A fost martirizat la Patras, Grecia centrală de astăzi, oe o cruce în formă de X.

Noaptea Strigoilor - ce presupune?

Noaptea Sfântului Andrei este numită Noaptea Strigoilor. Se spune că spiritele, strigoii au și ei o noapte de petrecere. Cum sunt spirite bune, sunt și spirite rele. Românii, dar și balcanicii stau în case în această noapte. Tradiția spune să se mânjească ușorii adică partea de sus a ușilor cu usturoi pisat. Oamenii care au totuși drumuri de făcut, mănâncă usturoi sau au la ei căței de usturoi.

Dar oare de ce stăteau oamenii în casă în Balcani dacă în Apus, din contră, umblau liberi nopțile? În Irlanda și în Occident, în general, comunitățile erau destul de răsfirate, locuințele îndepărtate iar oamenii călătoreau. Normele de siguranță erau mult mai respectate decât în spațiul balcanic.

În acest spațiu balcanic, amenințarea otomană era prezentă iar tâlhăriile erau mult mai generalizate decât în Occident. Din acest motiv, oamenii circulau mult mai puțin nopțile mai ales în cele de toamnă-iarnă.

Noaptea Ursitului

Noaptea de Sfântul Andrei este folosită și pentru aflarea ursitului. Adică fetele încercau să afle cine le era destinat. Aceasta era posibilă cu ajutorul spiritelor bune care mișunau și ele liber în această noapte.

Divinația este o tradiție ancestrală în spațiul balcanic și, implicit, în cel românesc. Divinația ajuta omul să caute răspunsuri ale Divinității sau spiritelor la marile întrebări privind viitorul.

Sărbătoarea Lupului

Numele popular al lunii decembrie esre Undrea, referire clară la Sfântul Andrei. Etnologii au presupus că Noaptea de Sfântul Andrei era Anul Nou Dacic. Practic, dacii credeau în Lup, ca simbol al lui Zalmoxis și de aceea, ei practicau inițierile tinerilor războinici sub semnul Lupului, în noaptea de 29/30 decembrie, a Sfântului Andrei, sfânt cinstit pe 30 noiembrie, anual.

Sfântul Andrei este cinstit de Biserica Ortodoxă Română ca sfânt protector al României, după cum Scoția are pe steagul său, Crucea Sfântului Andrei.

 

Ne puteți urmări și pe Google News