Nimeni nu mai scapă! Milioane de români vor fi amendați. Măsuri de o duritate extremă
- Andrei Calin
- 9 octombrie 2020, 09:55
Mesajul transmis de premierul Ludovic Orban către Ministerul de Interne a fost categoric: și mai multe echipe de control.
Premierul Ludovic Orban cere mai multă rigurozitate atunci când vine vorba despre controalele efectuate în această perioadă. Șeful Executivului i-a cerut lui Marcel Vela, ministrul de Interne, să trimită „pe teren” mai mulți polițiști îmbrăcați în civil, care să verifice modul în care se respectă regulile impuse în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Orban i-a transmis lui Vela ca acesta să-i răspundă Avocatului Poporului, care ridicase problema controalelor făcute de polițiștii în civil.
„Am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii care ne-au fost raportate în care se strigă «şase» la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă cum sunt situaţiile ele în realitate”, a spus premierul, care a continuat:
„De asemenea, Tel Verde să îl operaţionalizaţi şi să îl popularizaţi, astfel încât să putem să direcţionăm controalele în funcţie de semnalele primite de la cei care au o participare civică în semnalarea încălcării regulilor de protecţie a sănătăţii. S-a respectat decizia CNSU ca în termen de 48 de ore toate CJSU să ia deciziile care se impun? Ok. Aici scoatem focarele şi trebuie mers la analiză până la nivel de sat. De exemplu să nu carantinăm o comună dacă doar un sat depăşeşte indicele respectiv. Adică să carantinăm doar satul respectiv.”
Creșterea numărului de paturi
În ceea ce privește ministerul Sănătății, Orban i-a soliciat lui Tătaru creșterea numărului paturilor de la Terapie Intensivă. „Domnule ministrul Tătaru creşteţi capacitatea de testare, numărul de paturi la terapie intensivă. În plus, direcţiile de sănătate publică trebuie monitorizate mai atent.
Odată ce se emit deciziile de către direcţiile de sănătate publică privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, ele trebuie urmărite, monitorizate. Insistaţi în continuare nu numai cantitativ, ci şi calitativ asupra anchetelor epidemiologice. Cum a fost eu de exemplu, am fost izolat. Dacă eram pozitiv nu mai transmitea către alţii boala.
De asemenea în comunicarea publică trebuie să fim foarte limpezi, foarte clari. Cu cât reuşim să controlăm răspândirea virusului, cu atât viaţa este mai normală, economia e mai puţin afectată şi nu trebuie să impunem restricţii care să afecteze derularea vieţii în condiţii de normalitate”, a spus Orban.