Nicușor Dan promite un buget realist pentru București: ”Titanicul se scufundă și orchestra cântă”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut vineri o conferință de presă, la sediul instituției, în cadrul căreia a vorbit despre problemele din buget și brambureala în relația cu primăriile de sector.

Nicușor Dan îi liniștește pe bucureșteni. „Vreau să ieșim din politica de tip Mos Crăciun. Până acum veneau directorii, propuneau mult, se tăia din pix și nu era nici o coerență. Urgența este să ieșim cu un buget realist. Cu venituri reale, nu peste 7 miliarde cu venituri imaginare. (...) Avem dorința de a ieși repede  cu un buget, după bugetul național, nu o să găsiți în lista de investiții multe lucruri pe care le-am anunțat în campania electorală dar o să avem de-a lungul anului mai multe rectificări pozitive în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanțare, mari lucrări de investiții, cum ar fi pacul natural Văcărești.

În jurul lunilor aprilie, mai o să vedeți acest obiectiv de investiții început. Pe măsură ce vom descoperi lucruri, vom ajusta cheltuielile pe care Primăria Capitalei le face”, a spus Nicușor Dan.

El a mai spus că are anumite exemple care l-au impresionat. Subvenția la transportul public care a fost 1,3 miliarde 300 și la energie termică de 1 miliard. Adică mai mult de jumătate din buget a fost cheltuit pentru aceste două subvenții.

Arena Națională costă anual 20 de milioane și produce două milioane.

Citește și:  Arena Națională înghite bani și nu produce profit. Aproape un deceniu de administrare proastă

Titanicul se scufundă și orchestra cântă

Nicușor Dan mai spune că „Titanicul se scufundă și orchestra cântă. Am avut în cadrul discuțiilor cu directorii, de mai multe ori, această imagine”.

El afirmă că veniturile primăriei în ultimii ani au crescut, dar foarte puțin și că un buget realist este unul de patru miliarde.

„Brambureală administrativă” cu primăriile de sector

În privința relației dintre primăria Capitalei și primăriile de sector primarul a afirmat că este o „brambureala administrativă”.

„Primăria Capitalei, în administrațiile anterioare, s-a angajat să administreze ea străzile periferice și să ducă acolo apă și canalizare, deși astea sunt evident în atribuția primăriilor de sector. Primăria Capitalei s-a angajat să anvelopeze blocuri, din nou un atribut al primăriilor de sector. Sunt sectoare care au adăposturi pentru oamenii străzii, sunt sectoare care n-au.

Străzi fără marcaje rutiere

Nu există o ordine aici. Sunt sectoare care fac marcaje rutiere, sunt sectoare care nu fac marcaje rutiere. Multe din străzile mici din centru, cum sunt cele din jurul primăriei, nu pot fi organizate în momentul de față ca parcări publice pentru că țin de sectoare și nu există un acord între primăriile de sectoare și primăria Capitalei. Sunt sectoare care au adăposturi pentru câini comunitari, sunt sectoare care nu au adăposturi pentru câini comunitari.

Pentru fiecare din aceste lucruri și desigur că sunt multe altele, voi intensifica ritmul de întâlniri cu primarii de sector. Chiar azi mă voi vedea cu patru primari de sector pentru mai multe chestiuni”, a declarat Nicușor Dan.