Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat luni, că din seara zilei de 21 octombrie va începe furnizarea agentului termic către bucureșteni. Decizia vine după ce în Capitală s-au înregistrat trei nopți consecutive cu temperaturi de sub 10 grade Celsius. Nicușor Dan spune că vor mai fi probleme pe parcursul iernii, dar promite că acestea vor fi mai puține față de anii anteriori.
Nicușor Dan dă drumul la căldură
Temperaturile în București au scăzut sub 10 grade Celsius pe parcursul a trei nopți consecutive. Drept urmare, furnizarea agentului termic în Capitală va începe de luni, a anunțat primarul Nicușor Dan.
„Da, a început. Deci, conform legii, în momentul în care avem trei nopţi, începem furnizarea agentului termic”, a spus Nicuşor Dan. El a precizat că bucureștenii vor avea căldură în case de luni.
Nu scăpăm de probleme, dar vor fi „ceva mai puține”
Primarul general a fost chestionat de jurnaliști și cu privire la problemele din anii trecuți când mii de familii au rămas fără căldură în miezul iernii.
Întrebat dacă se vor mai înregistra astfel de probleme, primarul a spus că “o să mai fie probleme”, dar “ceva mai puține ca iarna trecută”.
Au fost înlocuiți 45 de kilometri de conductă
Nicușor Dan a menționat că la data de 1 septembrie se finalizase înlocuirea a 45 de kilometri de conductă magistrală, urmând ca până la finalul anului magistrala să fie înlocuită pe o distanță de aproximativ 70 de kilometri.
„În toate zonele în care conducta e nouă eliminăm avariile”, a mai spus el.
Primarul admite însă că vor mai fi probleme pe parcursul acestei ierni.
„Avem o ameliorare de la iarnă la iarnă şi o să mai fie probleme. În zonele în care noi am schimbat eliminăm avariile. Anul ăsta, la 1 septembrie, eram la 45 de kilometri conductă magistrală schimbată. Probabil că până la sfârşitul anului o să fim la cei 70.
În toate zonele în care conducta este nouă, eliminăm avarii. De exemplu, pe Mihai Bravu am avut anul trecut aproximativ 60 de avarii. Alea nu vor mai fi, întrucât conducta e nouă”, a subliniat primarul general.
Cât vor plăti bucureștenii pe căldură
La începutul lunii octombrie, Nicușor Dan a spus că a fost „un calcul” să nu fie crescut prețul gigacaloriei cât timp starea sistemului de termoficare „nu era suficient de bună”.
„Gigacaloria costă real 1.000 de lei, aproximativ, din care o treime plătesc bucureștenii, două treimi plătește primăria, bineînțeles din banii tot ai bucureștenilor, din impozitele și taxele lor.
În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei.
A fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună.
Acum pe măsură ce el se îmbunătățește, e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a spus Dan la Digi 24.
Din anul 2022, prețul gigacaloriei în București a crescut de aproape 2,5 ori.