Bucureștenii află azi dacă vor avea și referendum în ziua alegerilor prezidențiale

Bucureștenii află azi dacă vor avea și referendum în ziua alegerilor prezidențiale

Luni, 21 octombrie, se decide asupra convocării unui referendum în București. Consilierii generali ai primăriei Capitalei își vor da votul în ședința de luni, programată la ora 10.00. Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat săptămâna trecută că vrea ca bucureștenii să decidă asupra a două mari teme pentru Capitală: banii și construcțiile.

Referendum în București

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă luni, de la ora 10,00, pentru a decide asupra convocării unui referendum local pe tema împărţirii banilor între PMB şi primăriile de sector, dar şi a eliberării autorizaţiilor de construire în Bucureşti.

Dacă votul va fi favorabil, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Întrebările la care vor răspunde bucureștenii

Nicușor Dan

Nicușor Dan. Sursa foto: facebook

Primarul general Nicușor Dan a anunțat pe rețeaua socială facebook încă de săptămâna trecută la ce întrebări vor răspunde bucureștenii în cazul convocării referendumului.

Cetățenii Capitalei se vor pronunța prin "DA" sau "NU" la următoarele două întrebări:

  1. „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?"
  2. „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?".

Bani de la Banca Mondială pentru modernizări în București

Un alt subiect al ședinței de luni este împrumutul de 300 de milioane de euro pe care Primăria Capitalei îl solicită de la Banca Europeană de Investiţii.

Acești bani au ca destinație finanţarea unor investiţii publice de interes local precum: reabilitarea a 106 kilometri de reţea de termoficare (34,4 milioane euro), achiziţionarea a 250 de tramvaie moderne (75,6 milioane euro), reabilitarea a 50 de kilometri de linii de tramvai (170 milioane euro), modernizarea depoului Colentina (20 de milioane de lei).

Datoria Bucureștiului, aproximativ 850 de milioane de lei

Tot luni, consilierii generali ai Primăriei Capitalei vor dezbate asupra a două proiecte de hotărâre care vizează contractarea unor împrumuturi în valoare totală de până la 850 de milioane de lei pentru refinanţarea datoriei publice locale.

Un proiect prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 555.100.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii sunt necesari pentru refinanţarea datoriei publice locale provenite din emisiunea de obligaţiuni realizată de Municipiul Bucureşti în anul 2015.

Cel de-al doilea proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare de până la 295.688.349 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2025, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de Municipiul Bucureşti.

Revista presei