Nicușor Dan a vorbit despre costurile gigacaloriei în București pentru iarna care bate la ușă. Edilul a spus că prețul rămâne stabil în acest sezon dar că „ar putea fi necesare niște ajustări ale prețului pe termen lung”.
Nicușor Dan are în plan scumpirea căldurii pentru bucureșteni
Nicușor Dan, a declarat la un post de televiziune că a fost „un calcul” pentru a nu fie crescut prețul gigacaloriei atâta timp cât starea sistemului de termoficare nu era suficient de bună.
Dar, a mai declarat edilul, dar pe măsură ce se îmbunătățește sistemul de termoficare este „rezonabil să mai crească puțin”. Iar o hotărâre cu privire la costul gigacaloriei ar urma să fie luată în decembrie, de către noul Consiliu General.
Nicușor Dan a amintit că „o să avem un nou consiliu general și o să discutăm bugetul în luna decembrie a acestui an. Va fi o decizie pe care o vom luăm împreună. Probabil că această decizie nu o să afecteze lunile de iarnă”.
Gigacaloria costă acum 1000 de lei
Nicușor Dan a mai anunțat că în acest moment, gigacaloria costă real 1.000 de lei, din care o treime plătesc bucureștenii, iar două treimi plătește Primăria, evident că acești bani sunt „tot din buzunarele bucureștenilor, din impozite și taxe”.
Întrebat dacă i se pare un preș corect, Nicușor Dan a făcut câteva precizări pe acest subiect spunând că „în România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600 de lei gigacaloria”.
Mai mult edilul Capitalei amintește „că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau aproximativ 120 de lei pe gigacalorie, iar noi am dus-o la 330 de lei. De asemenea, a mai declarat că „a fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a concluzionat el.
Nicușor Dan, despre reabilitările conductelor de termoficare
Edilul Capitalei a anunțat că în primele opt luni a reabilitat aproximativ 45 km de conducte magistrale de termoficare. Au fost deschise 18 șantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare, și urmează altele, pentru a schimba toate conductele vechi de peste 40-50 de ani, fiind cauza avariilor dese.
Nicușor Dan a mai subliniat faptul că pentru 14 dintre aceste șantiere, finanțarea vine din fonduri europene nerambursabile, iar pentru restul de patru banii vin de la bugetul local și din cofinanțarea Ministerului Dezvoltării.
Primarul Capitalei a amintit că anul trecut a reușit să schimbe 50 km de conducte de termoficare și va continua investițiile în acest domeniu, astfel încât toți locuitorii racordați la sistemul centralizat de încălzire să beneficieze de căldură și apă caldă în parametri optimi.