Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că va trimite Corpul de Control pentru a verifica toate monumentele construite de muncipalitate.
Primarul general anchetează toate statuile. Nicușor Dan s-a inflamat după ce polițiștii bucureșteni au descins zilele trecute la atelierul unui cunoscut sculptor. Este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, care a realizat mai multe statui în București, pentru care a încasat sume de ordinul milioanelor de lei.
Acum primarul general vrea să verifice toate aceste monumente publice, inclusiv cele realizate de Ioan Bolborea. În cazul acestuia există suspiciunea că materialul folosit nu era bronz, ci alama, de trei ori mai ieftină.
„Am cerut Corpului de Control să verifice fraudele semnalate de Poliția Capitalei în legătură cu mai multe monumente realizate în anii trecuți în București. Cei responsabili vor fi identificați și sancționați, iar informațiile strânse vor fi trimise mai departe poliției, pentru eventuale inculpări. Anunț în același timp că Primăria Capitalei sistează pentru acest an orice finanțare pentru noi statui în București. Redirecționăm banii pentru investițiile prioritare, neglijate de precedenta administrație. În modernizarea sistemului de termoficare, în combaterea poluării, în dezvoltarea infrastructurii de transport”, a scris Nicușor Dan pe facebook.
Ce spune Poliția Capitalei. Primarul general anchetează toate statuile.
După descinderea de la atelierul sculptorului Boloborea, polițiștii au emis un comunicat de presă în care se arată că prejudiciul este de 18 milioane de lei.
„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, a transmis Poliția.
Ancheta a pornit ca urmare a unor plângeri făcute de Administrația Patrimoniului. Bolborea a fost audiat de polițiști după care nu s-a mai auzit nimic de acest caz.
Artist acuzat de înșelăciune
În 2019, între Bolborea și Primăria Capitalei a existat și un litigiu juridic, câștigat de artist. El a fost acuzat de Primăria Capitalei că nu a respectat clauzele din contract, dar judecătorii i-au dat dreptate lui Bolborea.
Cei de la Primăria București afirmau că Ioan Bolborea ar fi folosit alamă în loc ce bronz, la patru statui din București. Pe listă apar operele „Căruța cu Paiațe”, „I.L. Caragiale”, „Vioara Spartă” și „Al. I. Cuza”.
În expertizele realizate la cererea Primăriei, concluzia experților a fost că materialele folosite de sculptor sunt inferioare. Ca urmare, municipalitatea a făcut și o plângere penală împotriva artistului pe care îl acuza de înșelăciune.
Ioan Bolborea acuza o răzbunare
În replică Ioan Bolborea se apăra spunând că Primăria se răzbună din cauza unui contract pe care i l-a reziliat. El spunea atunci că a acționat Primăria Generală în judecată pentru acest contract.
„Niște nepricepuți, sunt prostii de-ale lor. Artiștii plastici folosesc și bronz și alamă în aceeași lucrare, alama nu e mai proastă, e mai ductilă, e aproximativ același aliaj. Ei caută să-mi găsească tot felul de chichițe, nu merită să le răspund la prostii. Artistul are voie să-și aleagă materialul cel mai bun, compoziția cea mai bună. Alama dă o patină foarte frumoasă. Ei sunt rău-voitori. Sunt aceleași costuri, uneori alama e și mai scumpă”, a spus sculptorul.