Evenimentul Zilei > Justitie > Nicuşor Constantinescu sare în apărarea miniştrilor penali –“E nevoie de avizul Parlamentului, tocmai pentru a se proteja de abuzurilor procurorilor numiţi politic”
Nicuşor Constantinescu sare în apărarea miniştrilor penali –“E nevoie de avizul Parlamentului, tocmai pentru a se proteja de abuzurilor procurorilor numiţi politic”

Nicuşor Constantinescu sare în apărarea miniştrilor penali –“E nevoie de avizul Parlamentului, tocmai pentru a se proteja de abuzurilor procurorilor numiţi politic”

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, i-a acuzat, astăzi, din nou, pe procurori, că fac justiţie televizată şi cer parlamentului, abuziv, aviz de arestare preventivă pentru deputatii şi senatori suspectaţi de fapte de corupţie.

Prezent la Tribunal, la o nouă înfăţişare în dosarul subfinanţării Centrului Militar Zonal Constanţa, în care a contestat şi măsura arestului său la domiciliu, Nicuşor Constantinescu a vorbit presei despre iniţiativa parlamentarilor de a  îngrădi arestarea preventivă a suspecţilor corupţi. “Purtarea cătuşelor, măsura arestării preventive care, chiar dacă în noul Cod de Procedură Penală este prevăzută ca o excepţie, este, din păcate, aplicată ca o regulă. Şi am spus mereu că este o practică abuzivă. Toţi deputaţii şi senatorii din România pot fi cercetaţi penal de către procurori, fără să fie nevoie de avizul sau de votul Parlamentului, în schimb, este vorba de măsura arestului preventiv”

Nicuşor Constantinescu a criticat “măsura arestului preventiv şi cătuşele în justiţia televizată”, spunând că a făcut nenumărate memorii la autorităţile statului. Măsura arestului preventiv cerută de procurori trebuie analizată cu atenţie de către paralamentari. “Aici este nevoie de avizul Parlamentului, tocmai pentru a se proteja de abuzurile procurorilor care, aşa cum ştiţi, sunt numiţi politic în România anului 2015. Procurorii, de la cel mai mic nivel şi până la Parchetul General sunt numiţi politic. Da? Sunt numiţi de ministrul Justiţiei cu un aviz consultativ al CSM-ului, care nu are valabilitate. Atâta timp cât un factor politic este în procesul de cercetare, este normal ca şi parlamentarii să aibă dreptul, acolo unde au justificări să fie de acord, sau nu, cu arestarea preventivă”.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa susţine că justiţia televizată şi arestările la vedere sunt  supervizat de alte forţe. “Sunt ordine date de generali de Poliţie, fostă Miliţie, care stabilesc aceste regulamente în afara cadrului legal. Nu există în Monitorul Oficial o lege care să prevadă că un arestat preventiv trebuie purtat cu cătuşe prin faţa camerelor de luat vederi şi trebuie să i se distrugă demnitatea, familia, onoarea, chiar dacă, aşa cum aţi văzut în cazul lui Radu Mazăre, deşi a fost reţinut, ca şi mine, după 24 de ore a fost eliberat având în vedere lipsa probelor”. Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins contestaţia lui Nicuşor Constantinescu, rămâne arestat la domiciliu.