Nicuşor Constantinescu "face ordine" la Spitalul Judeţean Constanţa

Nicuşor Constantinescu "face ordine" la Spitalul Judeţean Constanţa

Scandalurile se ţin lanţ la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa după ce unitatea a fost preluată de Consiliul Judeţean, condus de Nicuşor Constantinescu (PSD). Restructurările, externalizările unor servicii, privatizarea unor secţii şi interzicerea accesului studenţilor medicinişti în incinta spitalului au declanşat valuri de nemulţuri din partea angajaţilor.

Totul a culminat cu dispoziţia scrisă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prin care majoritatea şefilor de secţii, cadre didactice la facultatea de medicină, au fost înlocuiţi din funcţie fără avizul senatului universităţii şi al ministerului sănătăţii. Mai mulţi profesori universitari s-au adresat prefectului de Constanţa, Claudiu Palaz căruia i-au pus în vedere că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa încalcă legea sănătăţii. Sute de angajaţi ai spitalului şi studenţi medicinişti au protestat zilele trecute în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi au ameninţat cu ample mişcări de protest. Prefectul Claudiu Palaz a atacat în contencios administrativ dispoziţia lui Nicuşor Constantinescu însă acesta a făcut plângere penală împotriva prefectului pentru abuz în serviciu pe motiv că poate ataca doar hotărârile CJ Constanţa şi nicidecum ale preşedintelui CJ. "Voi începe o anchetă şi o să vedeţi câţi oameni au omorât specialiştii ăştia care ţipă şi de câţi oameni şi-au bătut ei joc în judeţul Constanţa", a acuzat Nicuşor Constantinescu. Preşedintele CJ a mai declarat că ignoră atacul în contencios administrativ al prefectului precizând că noii şefi de secţie, "care nu trebuie să fie cadre didactice că nu scrie în lege", îşi vor vedea în continuare de treabă.

Poliţia s-a autosesizat

Prefectul a convocat astăzi Comisia de Dialog Social pentru a discuta cu părţile implicate în scandalurile din ultima periodă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu a lipsit de la convocare, însă a participat şeful Poliţiei Constanţa, comisar şef Dumitru Catană. Prefectul Claudiu Palaz i-a cerut să se autosesizeze în baza declaraţiilor făcute de Nicuşor Constantinescu privind acuzele aduse medicilor specialişti constănţeni. "Dacă preşedintele CJ a făcut asemenea afirmaţii, trebuie dovedite şi apoi să facem demersuri şi să vedem cine sunt cei care fac astfel de crime în spital, nu poţi face asemenea afirmaţii fără să ai dovezi, înseamnă că eşti iresponsabil", a explicat Claudiu Palaz. La rândul său, managerul spitalului, Dan Căpăţână, a declarat că "pentru orice afirmaţie trebuie să existe dovezi". După şedinţa Comisiei de Dialog Social, managerul şi-a nuanţat însă poziţia. "Preşedintele CJC a făcut probabil o figură de stil, dacă acum sesizăm poliţia pentru figuri de stil, mi se pare cel puţin o glumă. Eu ştiu ce este la mine în curte, există categorii de medici care nu sunt cei mai buni şi vom lua măsuri, vom face colaborări cu alte spitale şi aducem medici şi scăpăm de ei", a afirmat managerul spitalului. Comisarul şef Dumitru Catană a declarat că poliţia se va autosesiza, "vom face investigaţii, nu ştiu deocamdată despre ce e vorba, şi împreună cu colegii vom lua măsurile ce se impun".

Discuţii fără rezultate

Nicuşor Constantinescu a refuzat să prezinte un punct de vedere referitor la investigaţiile poliţiei. "L-a deranjat pe dl. prefect că se face o contabilizare în Spitalul Judeţean Constanţa ca să vedem câţi mor şi de ce mor?", a declarat Cristian Moldovanu, purtător de cuvânt al CJ Constanţa, dând apoi exemplul cazul unei fete de 14 ani care a murit după un avort ilegal efectuat de un medic, colaborator al spitalului şi care acum este cercetat de poliţie. Medicul respectiv nu este însă cadru didactic la facultatea de medicină din Constanţa. Şedinţa Comisiei de Dialog Social a durat mai bine de 3 ore timp în care, profesorii facultăţii de medicină, sindicatele din sănătate şi managerul spitalului au convenit ca împreună să întocmească un proiect de management în vederea reorganizării spitalului având în vedere că restructurarea a fost decisă fără consultarea partenerilor sociali. Aproape 200 de angajaţi au primit deja notificări prin care sunt înştiinţaţi că sunt disponibilizaţi, fără a exista o dispoziţie scrisă a preşedintelui CJ Constanţa. La final, managerul Dan Căpăţână a spus că acceptă discutarea unui proiect de management, "însă noi continuăm în paralel restructurările care se vor finaliza în data de 21 octombrie". La rândul său, prefectul Claudiu Palaz a conchis că "de fapt nu s-a rezolvat nimic, este nevoie de intervenţia Casei de Asigurări de Sănătate şi a ministerului sănătăţii".

Ne puteți urmări și pe Google News