Nicu Covaci și destrămarea celebrei trupe "Phoenix"

Nicu Covaci și destrămarea celebrei trupe "Phoenix"Nicu Covaci. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Viața lui Nicu Covaci bate filmul. El continuă să scrie cărți despre tinerețea lui, despre succesul trupei Phoenix, dar în Spania. Are o proprietate unde are toate condițiile să fie mulțumit.

Deși trăiește de 40 de ani în străinătate, mai trăgea o fugă în țară unde se bucură de succes cu piesele trupei înființate cu mulți ani în urmă. Are 200 de piese compuse de el și nu se oprește aici. Nicu Covaci (74 de ani) s-a întors în România abia după ce Nicolae Ceaușescu a dispărut. Membrii trupei "Phoenix" au plecat din țară în 1977 și, de atunci, s-au risipit prin lume.

Spre surprinderea tuturor, la primele spectacole după 1990, mii de oameni, majoritatea tineri, cântau o dată cu el, cuvânt cu cuvânt. Știau piesele de la părinții și bunicii lor. Erau puține bucurii în comunism. În anii 70, au apărut deodată niște tineri pletoși, îmbrăcați în straie populare, care cântau niște piese care te ridicau în picioare și îți venea să joci.

Își spuneau ”Sfinții”, apoi Phoenix

În anii 70, muzicienii care apăreau pe scenă erau statici, cu microfonul în mână, îmbrăcați decent, la costum, ”tunși rași și frezați”. Când a apărut trupa "Phoenix" a fost o nebunie. Nimeni nu credrea că tinerii ăștia pletoși vor ajunge vreodată la televizor La începutul anilor '60, împreună cu un coleg de şcoală, Kamocsa Camo Bela, Nicu Covaci a creat o formaţie de chitarişti, care se numea "Sfinţii", nume pe care l-au păstrat până în 1964. Numele formaţiei s-a schimbat în "Phoenix".

În perioada 1964-1966, "Phoenix" a cântat în săli studenţeşti şi în cluburi din Timişoara piese din repertoriul unor formaţii celebre la acea vreme "Beatles", "Rolling Stones", "Monkees" sau "Animals". Trupa a început să fie invitată la Bucureşti, în emisiuni de televiziune, devenind cunoscută în toată ţara. După primul concert susținut în Bucureşti, în anul 1965, la I.A.T.C., Cornel Chiriac a invitat formaţia "Phoenix" să înregistreze la Radio România.

Atunci au înregistrat piese ca "Ştiu că mă iubeşti şi tu", prelucrările folclorice "Dunăre, Dunăre" şi "Bun e vinul ghiurghiuliu". Tot atunci, membrii formaţiei au început colaborarea cu textierul Victor Cârcu, care a scris versurile primelor hit-uri ale trupei "Vremuri", "Şi totuşi ca voi sunt", "Nebunul", "Floarea stâncilor", înregistrate pe două EP-uri Electrecord, tirajul fiind epuizat rapid. Nicu Covaci avea 21 de ani.

Citiți integral articolul scris de Marina Dohi în Rețete și vedete.

Ne puteți urmări și pe Google News