Nicotina: înţelegerea rolului şi a impactului ei în legătură cu fumatul

Nicotina: înţelegerea rolului şi a impactului ei în legătură cu fumatul

Nicotina a fost mereu percepută ca „țap ispășitor” pentru o mare parte dintre problemele legate de fumat. Nicotina dă dependență și nu este lipsită de riscuri, dar contrar unor prejudecăţi, nicotina nu este principala cauză a bolilor cauzate de fumat. 

Cauza majoră a problemelor de sănătate și a mortalității în rândul fumătorilor o reprezintă arderea țigărilor și substanțele produse în urma acesteia. Fumul rezultat în urma arderii țigărilor conține peste 6.000 de substanțe, dintre care 100 sunt legate de bolile asociate fumatului. Atunci când aprinde o țigară, creierul fumătorului caută nicotină, dar, prin arderea tutunului, fumătorul inhalează inevitabil și toate aceste substanțe nocive. 

 

Oamenii fumează pentru nicotină, dar mor din cauza fumului de țigară

Potrivit unui raport al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie, nicotina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, dar nu este cancerigenă. Există alte afecțiuni mortale asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar, ce rezultă în principal din expunerea directă a plămânilor la substanțele cancerigene din fumul de țigară, boala pulmonară obstructivă cronică, cauzată de efectele iritante și inflamatorii ale fumului, și bolile cardiovasculare, ce sunt cauzate de efectele fumului asupra coagulării vasculare și a pereților vaselor de sânge. Niciuna nu este provocată în primul rând de nicotină.

Pe scurt, nu nicotina e de vină, ci procesul prin care este extrasă din tutun în timpul fumatului, și anume prin ardere. Spre exemplu, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă generează niveluri semnificativ mai reduse ale substanțelor nocive în comparație cu fumul de țigară.

 

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News