Președintele venezuelean Nicolás Maduro și-a invitat sâmbătă noul omolog american să „întoarcă pagina”, declarându-se gata să deschidă ”o nouă eră” în relațiile diplomatice întrerupte acum doi ani între Caracas și Washington.
Nicolás Maduro vrea „să întoarcă pagina” în relația cu Statele Unite. „Suntem gata să urmăm o nouă cale în relațiile cu guvernul lui Joe Biden, pe baza respectului reciproc, a dialogului, a comunicării și a înțelegerii”, a declarat Nicolás Maduro într-un discurs adresat suporterilor săi.
Ce a spus Nicolás Maduro despre relația cu Statele Unite
„Venezuela, această Venezuela a secolului XXI, Venezuela bolivariană și revoluționară, este gata să întoarcă pagina” în relațiile diplomatice cu administrația lui Donald Trump, care a impus multiple sancțiuni economice Venezuelei, printre care un embargo asupra petrolului impus în 2019. Intenția administrației americane era de a răsturna regimul socialist al lui Nicolás Maduro, calificat drept „dictator”.
Statele Unite, urmate de alte 50 de state din întreaga lume, au recunoscut legitimitatea opozantului Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte ad interim al Venezuelei pe data de 23 ianuarie 2019 și l-a acuzat pe Nicolas Maduro că a câștigat în mod „fraudulos”alegerile prezidențiale din 2018, fiind boicotate de opoziție.
„Acum doi ani, am reacționat cu forță și cu demnitate și, ca șef de stat, am rupt toate relațiile politice și diplomatice cu guvernul american de la vremea respectivă”, a continuat Nicolás Maduro discursul rostit de la balconul palatului prezidențial.
„Trump a plecat!” s-a bucurat acesta. După victoria lui Joe Biden la prezidențialele americane din noiembrie, Nicolás Maduro l-a felicitat și s-a declarat „gata de dialog și de bună înțelegere cu poporul și cu guvernul SUA”. Apelul a fost reiterat în decembrie.
Susținere americană pentru Juan Guaido
Antony Blinken, desemnat de Joe Biden pentru funcția de secretar de stat, a declarat la rândul său că Administrația va continua să îl recunoască pe Juan Guaido. Viitorul șef al diplomatiei americane l-a calificat pe Nicolás Maduro drept „un dictator brutal”.
Această susținere față de șeful opoziției venezuelene a intervenit în ciuda noii majorități chaviste din Parlament, rezultată în urma alegerilor din 6 decembrie boicotate de opoziție, care le declară frauduloase.
Acestea nu au fost recunoscute de SUA, de Uniunea Europeană si de mai multe țări din America Latină.Chiar dacă o reducere a sancțiunilor nu pare a fi pe ordinea de zi, analiștii estimează că administrația Biden se va arăta fără îndoială mai moderată decât precedenta și va pleda în favoarea unei medieri internationale pentru o tranziție treptată a puterii din Venezuela.
Juan Guaido, la rândul său, susține continuitatea fostului Parlament de opoziție și, cu ea, poziția sa de șef al Camerei, din care a revendicat poziția de președinte ad interim.
Președintele noii Adunări Naționale, Jorge Rodriguez, a reiterat sâmbătă acuzațiile de corupție la adresa lui Juan Guaido, în baza listelor publicate de cotidianul american Washington Post referitoare la neregulile legate de fonduri și de active venezuelene în valoare de 40 miliarde de dolari blocate în străinătate.
Potrivit ONU, peste 5 milioane de venezueleni și-au părăsit țara din 2015 pentru a scăpa de grava criză politică și economică ce traversează țara, care înregistrează o inflație de +4000% pe an.
Traducerea: Ruxandra Lambru