NICOLAE MANOLESCU: Arta ghicitului

NICOLAE MANOLESCU: Arta ghicitului

Pe stadioane si pe ecrane, in competitii interne si in competitii europene, fotbalul se intoarce.

In Europa, deocamdata, sub forma de sosii. In preliminariile Ligii si ale UEFA, se joaca fotbal cu inlocuitori.  Marile cluburi joaca suse inselatoare intre ele. Tragerile la sorti de vinerea trecuta au agitat numai spiritele noastre.

Uimite, spiritele noastre, de un oarecare ghicitor in caini (daca se poate ghici in pietre, de ce nu s-ar ghici si in alte alea) care a vazut-o pe Lazio dand buzna peste Dinamo in cel de-al treilea tur preliminar al Ligii Campionilor. Va inchipuiti ce sfasiere pe Mircea Mihaies, daca in loc de Lazio era Roma. Cum in Grant arta ghicitului nu se practica, partenera Rapidului din UEFA-3 ramane inca o necunoscuta. Singura.

Sansele echipelor noastre, chiar fara arta ghicitului, nu sunt deloc de neglijat. Cu exceptia lui Dinamo, careia titlul i-a tihnit prea mult ca sa-i mai si priasca, restul plutonului se poate califica.

Steaua chiar en phanpharre, dirijata de fanfaronul ei de presedinte, care nu numai ca n-a ghicit-o pe celebra BATE Borisov din Bielorusia, dar nu e capabil nici macar de confuzia unui cunoscut al meu, care a crezut ca e vorba de Beate Fredanov. Constatarea mea e oarecum imprudenta. La Bucuresti nu va fi ca la Lubin. Iar dirijorul secund al Stelei, aflat la a patra incercare, daca ghiciti ce vreau sa spun, nu

i-a invatat mare lucru pe elevii lui. Mereu surprinzatorii cheferisti clujeni n-ar trebui sa aiba probleme cu cipriotii, desi acestia nu mai sunt de ceva vreme doar niste sparring partners, dovada ca Anorthosis a scos-o pe ex-iugoslava Vardar Skopje cu doua victorii, iar Omonia - tot cu doua victorii pe o alta ex-iugoslava, mai putin renumita.

Otelul trebuie sa repete, cu ceva noroc in plus, figura din alti ani. Dinamo, ca orice echipa care isi respecta ghicitorii, confimandu-i militieneste, are un adversar pe masura. Nu i-am mai vazut pe caini jucand de cateva luni, iar rezultatele meciurilor de pregatire nu ma lasa sa le ghicesc potentialul.

Ghiciti dumneavoastra ce vreau sa spun. Imi da un oarece frison faptul ca Lazio e o echipa italiana. Si imi aduc aminte de o vorba a lui Radu Cosasu, mai demult, cand o echipa romaneasca parea in stare sa scoata din Europa toata floarea cea vestita a intregului Apus: „Discutam cand va scoate si o echipa italiana”. N-am mai discutat. Ce e drept, echipele italiene de azi nu mai sunt pe de-a-ntregul italiene.

In timp ce noi, romani, bulgari, ciprioti, belarusi si alte natii, ne agitam in febra preliminariilor, granzii fotbalului se fac ca joaca meciuri de pregatire si iau bataie, nu de alta, dar ca sa nu murim noi de frica lor inainte de a-i intalni in grupele mari din Liga si din UEFA. Ar juca ei numai intre ei, dar nu-i lasa Platini.

In fotbal e ca la maternelle, ati ghicit, e vorba de gradinita, unde exista grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare, adica preliminarii, abia apoi copiii avand acces la grupa pregatitoare pentru scoala. Noi, romani, bulgari, ciprioti etc., suntem fericiti daca trecem de la maternelle la pregatitoare. Ei, dar scoala adevarata a fotbalului incepe nu numai dupa preliminarii, ci si dupa grupe. Ia sa ghicim: in 2007-2008 vom merge la scoala? Astept raspunsul de la un ghicitor de prin partile Dunarii de Jos, daca ati ghicit la ce brat ma refer.

Ne puteți urmări și pe Google News