Update. Nicolae Ciucă a demisionat. Sperăm să avem un nou Guvern până joi. Opțiunile sunt pe masă

Update. Nicolae Ciucă a demisionat. Sperăm să avem un nou Guvern până joi. Opțiunile sunt pe masă Sursa: Răzvan Vălcăneanțu/EVZ

Nicolae Ciucă a anunțat că și-a încheiat activitatea de premier. Acesta a mai anunțat că vom avea un guvern interimar.

Update 2. Până la formarea noului Guvern, premier interimar va fi Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

Update 1. „Astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de premier. Vom avea un guvern interimar care va funcționa până se va învesti un nou Guvern, nou guvern care sperăm să fie învestit până la finalul săptămânii, noi ne-am propus până joi. După care să ne ocupăm de problemele prioritate din programul de guvernare. Doresc la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat în această perioadă”.  După anunțul public, Nicolae Ciucă urmează să meargă la Palatul Cotroceni pentru a formaliza demisia din funcție.

Update - Potrivit unor surse politice, Nicolae Ciucă și-a depus demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României imediat după ce ședința cabinetului s-a înceiat.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, aceleași surse politice vorbesc despre Cătălin Predoiu, Lucian Bode sau Sebastian Burduja ca posibili succesori ai lui Nicolae Ciucă, pe perioada de interimat, până când, cel mai probabil, Marcel Ciolacu va prelua această funcție, potrivit înțelegerii de la formarea acutalei coaliții.

 

Reamintim că Guvernul se reuneşte, luni, începând cu ora 11,30, într-o nouă şedinţă în cadrul căreia ar urma să fie aprobate mai multe acte normative privind salarizarea personalului din Educaţie.

Duminică au fost puse în transparenţă decizională proiectele unor ordonanţe de urgenţă iniţiate de Ministerul Muncii şi Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Decizie de mare impact pentru România. Premierul Nicolae Ciucă își pregătește demisia

Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.

De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.

În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie. Proiectul iniţiat de MIPE prevede acordarea unei prime de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.

Pe tema creşterilor salariale din Educaţie, ministrul Ligia Deca a precizat duminică, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Executivul va garanta şi faptul că pe noua grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării, se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar şi că prima tranşă care se va acorda din această creştere va consta în 50% din creştere şi va ajunge la cadrele didactice de la 1 ianuarie 2024.