Război Ciucă-Ciolacu pe legea cash-ului. Șeful PNL îl corectează pe premier

Război Ciucă-Ciolacu pe legea cash-ului. Șeful PNL îl corectează pe premier Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au divergențe din cauza legii cash-ului, așa cum este cunoscut actul normativ ce plafonează plățile cu numerar, Șeful liberalilor susține că nu a fost de acord cu reglementarea, dar nici nu s-a opus promovării de către guvern. Pe de altă parte, îi atrage atenția premierului că cetățenii nu sunt responsabili pentru evaziune.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns pe poziții divergente din cauza legii care limitează plățile cu numerar. Marcel Ciolacu și-a susținut reglementarea în ultimele zile. Pe de altă parte președintele PNL a spus că nu a fost de acord cu această normă încă de la început. Cu toate acestea, în ședința coaliției de guvernare, recunoaște, nu s-a opus promovării legii.

Nicolae Ciucă este de părere că măsura va trebui revizuită cât mai repede. Cu atât mai mult cu cât nu există o infrastructură bancară capabilă să preia banii numerar de la agenții comerciali.

„În aceste condiţii, în care această măsură de plafonare a plăţilor cash cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început, a fost o măsură luată în coaliţie. S-a explicat la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Eu am discutat cu ministrul de finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic National că această măsură trebuie să fie revizuită”, a declarat președintele PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă recunoaște că măsura a fost adoptată în consens, în coaliția de guvernare. Președintele PNL susține că nu a fost o decizie uniltarerală, impusă doar de PSD. Spune, însă, că cetățeanul de rând nu contribuie la evaziune, drept care nu trebuie sancționat.

„A fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată, care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori, nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Bani, plăti în numerar

Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ciucă propune modificarea legii

Pe cale de consecință, spune politicianul liberal, actul normativ ar trebui modificat. Iar plafonul propus pentru limitarea plăților cu bani cash ar trebui să revină la 10.000 de lei.

„Ca atare, trebuie să vedem care este forma cea mai...ori să revină la zece mii de lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii, premierul a zis că discută cu sectorul bancar, discută cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie”, a completat Nicolae Ciucă.
El a precizat că revizuirea legii ar trebui să se facă în curând, înante să producă consecințe negative. Cu atât mai mult, spune Nicolae Ciucă, legea trebuie regândită cu cât nici băncile nu au o reţea de bancomate distribuite echitabil.

Marcel Ciolacu cheamă la discuții pe legea cashului

Marcel Ciolacu, premierul României a anunțat, pentru luni, 6 noiembrie, mai multe întrevederi cu reprezentanți ai băncilor și ai IMM-urilor. El a precizat că se va discuta despre implicațiile acestei legi care limitează plățile cu bani numerar. Premierul a făcut acest anunț pe Facebook, la finalul săptămânii trecute. S-a întâmplat în contextul ședinței PNL în care Nicolae Ciucă și-a exprimat dezacordul cu această prevedere.

„Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.   Nu voi renunța niciodată la lupta împotriva evaziunii. Și nu voi renunța să protejez românii de lăcomia unora care vor să facă bani cu orice preț!”, arată mesajul premierului Marcel Ciolacu pe Facebook.

De la 1 noiembrie au intrat în vigoare măsurile incluse în legea de modificări fiscale și reduceri de cheltuieli bugetare. Noua lege reduce tranzacțiile cu numerar la companii şi persoane fizice. Plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. Încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană.