Evenimentul Zilei > Politica > Nicolae Ciucă, despre violențele din 10 august 2018: „Cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii”. Precizările referitoare la Zaporojie. Video
Nicolae Ciucă, despre violențele din 10 august 2018: „Cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii”. Precizările referitoare la Zaporojie. Video

Nicolae Ciucă, despre violențele din 10 august 2018: „Cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii”. Precizările referitoare la Zaporojie. Video

Responsabilii pentru represiunea împotriva participanților la protestul din 10 august 2018 vor fi pedepsiți conform legii. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, de la Palatul Victoria, înainte de ședința de guvern. Acesta a subliniat că jandarmeria este o instituție fundamentală care face tot ce este necesar pentru a garanta siguranța cetățenilor. Pe de altă parte, în aceeași ședință, premierul a dat asigurări că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu activitatea nucleară de la centrala atomică din Zaporojie, Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul ședinței de guvern, de miercuri, 10 august, că cei responsabili pentru represiunea împotriva manifestanților, la protestul din urmă cu patru ani, vor fi pedepsiți conform legii. El a precizat că instituția Jandarmeriei este fundamentală în structura statului român, dat fiind că are atribuții în ceea ce privește siguranța cetățenilor.

Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei pentru a prostesta împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Aceste proteste s-au încheiat cu represiunea participanților de către jandarmii aduși în număr mare să asigure ordinea. Ei au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva celor din piață. În urma violențelor din 10 august, peste 700 de oameni au făcut plângeri penale și au reclamat că au fost loviți de jandarmi sau că au inhalat gaze lacrimogene.

A fost inițiat un dosar penal care a fost clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în primăvara acestui an, ca urmare a contestației depuse de unul dintre cei care au protestat atunci. Deși au trecut patru ani, cercetările sunt departe de a fi încheiate. În urmă cu câtva timp, procurorul general Gabriela Scutea spunea că nu poate avansa un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales că este și vacanță judecătorească.

„Cei vinovați pentru evenimentele de acum 4 ani trebuie să răspundă în fața legii. Jandarmeria este o instituție fundamentală în arhitectura statului român și ia toate măsurile necesare pentru siguranța cetățeanului. Cei care se fac vinovați de abuz în exercitarea funcției, însă, vor trebui trași la răspundere”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Nicolae Ciucă despre activitatea nucleară de la Zaporojie

Tot în preambulul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a făcut o serie de comentarii legate de activitatea nucleară de la centrala atomo-electrică de la Zaporojie, din Ucraina. Premierul României a liniștit populația cu privire la situația din țara vecină, arătând că autoritățile sunt pregătite să facă față oricărui scenariu. În ultimele zile, în spațiul public, au apărut mai multe speculații referitoare la un posibil dezastru nuclear. Zvonurile au fost întărite și de recomandările pe care le-a făcut ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, românilor, de a ridica pastilele cu iod distribuite prin farmacii.

„În ultimele zile pe fondul evenimentelor de la centrala de la Zaporojie au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment. Dau garanții și asigur că nu avem date care să justifice nici un fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene și partenerii din Ucraina. Instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite să informeze în timp util populația. Avem mijloacele pentru protejarea populației”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Declarațiile ministrului Sănătății

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe românii cu vârstă sub 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu din farmacii. Oficialul guvernamental a transmis că beneficiarii trebuie să acționeze cât mai repede.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus Alexandru Rafila.

În acest context, ministrul a precizat că pastilele se distribuie prin intermediul a 2.500 de farmacii din toată țara. De aici, oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei prescrise de medicul de familie. Rafila a făcut aceste precizări în contextul în care forțele ruse au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

„Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”, a spus ministrul, răspunzând unei întrebări legate de cererea de astfel de pastile.

Se suplimentează cu un miliard de lei suma pentru investiții importante în economie

În aceeași declarație, premierul Nicolae Ciucă a anunțat și suplimentarea cu un miliard de lei a schemei de ajutor de stat pentru investiţiilor importante în economie:

„Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu a reieşit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie şi în felul acesta avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, aşa cum ne-am propus prin programul Sprijin pentru România”