În cadrul unei întâlniri la sediul Guvernului între premierul Nicolae Ciucă și primarii din țară, edilii locali și-au manifestat dezacordul referitor la modificările aduse Codului Fiscal, asta pentru că măsurile înscrise în ordonanţa de urgenţă și care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023 riscă să pericliteze buna desfășurare a activității instituțiilor locale, în cazul în care Executivul nu va suplimenta bugetele localităţilor la următoarea rectificare bugetară.
Reprezentanţii Asociaţiilor Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România şi Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene și-au exprimat nemulțumirea cu privire la modificările fiscale ce ar urma să intre în vigoare din anul 2023. Aceștia cer Guvernului crearea unui fond de creditare nerambursabilă, din care să fie alocate sumele necesare cofinanţării proiectelor administraţiei publice locale din fondurile europene.
Primarii, nemulțumiți de modificările aduse Codului Fiscal. Discuții cu premierul Nicolae Ciucă
„I-am explicat premierului că modificarea Codului Fiscal privind grilele de impozitare pe proprietate, calculate conform grilei notarilor, nu poate fi aplicată în acest moment, şi domnul Ciucă ne-a transmis că membrii Guvernului se gândesc la prorogarea intrării în vigoare a acestei măsuri. Inclusiv secretarul de stat Daniela Pescaru, reprezentanta Ministerului Finanţelor la întâlnirea de ieri cu Asociaţia Oraşelor şi Asociaţia Comunelor, a afirmat că este de acord cu prorogarea măsurii respective.
I-am solicitat premierului ca pentru perioada 2021-2027 să fie constituit începând cu anul 2023 un fond de creditare nerambursabilă la nivelul Guvernului, fond din care să fie alocate sumele necesare cofinanţării proiectelor administraţiei publice locale finanţate din fondurile europene", a transmis Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, conform Bursa.
S-au mărit accizele pentru țigări și băuturi alcoolice
Conform noilor modificări aduse Codului Fiscal și intrate în vigoare începând de luni, 1 august 2022, au crescut accizele pentru țigări și băuturi alcoolice. Pentru țigarete, acciza totală este de 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete. Procentul legal al accizei ad valorem ce se aplică prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum a fost diminuat cu un punct procentual pe an, începând din 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Totuși, a crescut cuantumul accizei minime pentru țigarete datorate, de la 97% la 100% din nivelul accizei totale pentru țigarete.
Salariile part-time au suferit și ele modificări, astfel că cele mai mici decât salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim. Prin excepție, regula nu se aplică elevilor și studenților cu vârste mai mici de 26 de ani, ucenicilor în vârstă de până la 18 de ani, persoanelor cu dizabilități sau altor categorii de persoane cărora li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore zilnic, pensionarilor din sistemul public și persoanelor care au mai multe contracte part-time semnate, asta dacă valoarea totală a venitului reieșit din acestea nu depășește valoarea salariului minim.
În situația în care venitul încasat este mai mic decât salariul minim, diferența dintre contribuțiile calculate la venitul realizat și cele aferente salariului minim va trebui să fie suportată de către angajator. În luna iulie 2022, nu mai puțin de 5,75 milioane de angajați din România aveau 6,66 milioane de contracte active, dintre care 1,11 milioane, adică 16,7%, erau contracte de muncă part-time.
Scade plafonul pentru anumite facilitățile fiscale
Totuși, a scăzut plafonul pentru facilitățile fiscale în agricultură/industria alimentară și construcții, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, astfel că suma care trece de 10.000 de lei nu va mai beneficia de facilități fiscale.
Modificările de față vin în urma adoptării Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede că veniturile salariale din luna august 2022 și contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate cu normă întreagă sau parţială, nu pot fi mai mici decât cele aplicate în cazul salariul de bază minim brut pe ţară, în vigoare în luna pentru care acestea sunt datorate.
Ordonanța care modifică Codul fiscal a fost adoptată de Guvernul României pe data de 15 iulie 2022. Alte măsuri stipulate în această ordonanță vor intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2023.