Salariul, un subiect sensibil pentru români. De ce ezită să ceară bani mai mulți de la angajator

Salariul, un subiect sensibil pentru români. De ce ezită să ceară bani mai mulți de la angajator

Chiar dacă își doresc salarii mai mari, majoritatea dintre români evită să aibă un dialog cu angajatorul și preferă să plece din poziția pe care o au în firmă. Pe de altă parte, „curajoșii” care cer bani în plus se trezesc că angajatorul le promite o mărire, dar nu stabilește data când acest lucru se va întâmpla.

Aproape 70% dintre angajații din România așteaptă venituri cu cel puțin 20% mai mari, dar refuză să solicite o mărire din partea angajatorului.

Cristina Profeanu, Trainer şi Coach autorizat în domeniul resurselor umane, a declarat că mulți români cu un loc de muncă stabil ezită să ceară salarii mai mari și preferă să plece din poziția pe care o ocupă.

„Este o situaţie cumva paradoxală, pentru că mulţi candidaţi spun că motivul pentru care renunţă la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire”, a spus Profeanu.

Teama de a cere bani în plus la salariu se regăsește la majoritatea românilor

Potrivit unui studiu realizat de EY, pe un eşantion de 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajaţi din 22 de ţări şi 26 de sectoare industriale, 43% dintre salariați au precizat că ar renunța la locul de muncă pe care îl au acum, iar 42% susțin că este nevoie de o creștere salarială.

Totodată, doar 18% dintre angajatori consideră acest aspect ca fiind important. În schimbul banilor în plus la salariu, mai mulți angajatori au decis să-și fidelizeze angajații importanți prin oferirea unui program mai flexibil. Mai exact, oferă bugete pentru formarea profesională, posibilitatea de a munci de acasă sau un număr mai mare de zile de concediu.

Cu toate acestea, angajatorii români din toate domeniile se confruntă cu o lipsă a numărului de angajați. Dacă în urmă cu 3 ani, în țara noastră erau 4,2 milioane de persoane angajate, în 2021, numărul lor a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane.

În aceste condiții este esențial ca între angajați și angajatori să există o comunicare deschisă despre evoluția firmei. Mai mult, angajatorul trebuie să le ofere angajaților un program de muncă flexibil pentru ca ei să păstreze un echilibru între viața profesională și cea personală.

Cristina Profeanu a mai vorbit și despre tiparul cel mai întâlnit din experiențele cu persoanele pe care le recrutează.

(...) îi spun angajatorului că vor o creştere de salariu, acesta le promite această majorare fără însă a menţiona un termen concret. În foarte multe cazuri, această majorare a salariului nu are loc, iar angajatul demisionează. Recomandarea mea este ca atunci când solicită un salariu mai mare, angajatul ar trebui să îşi monitorizeze mai atent contribuţia directă în realizările firmei, astfel încât să aibă argumente concrete pe care să le prezinte angajatorilor”, a concluzionat Cristina Profeanu, scrie Adevărul.