Nicolae Ciucă, apel la unitate cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen și la OCDE

Nicolae Ciucă, apel la unitate cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen și la OCDE Sursa foto: Gov.ro

După sesizările europarlamentarului Critian Terhes în care acuza faptul că mai mulți politicieni de la Bucureşti ar pune piedici în Parlamentul European cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, premierul Nicolae Ciucă a ieșit cu un mesaj public în care cere tuturor actorilor politici să fie uniți în acest demers.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut sâmbătă apel la unitate în atingerea obiectivelor României, aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE, într-un mesaj adresat cu ocazia Centenarului Încoronării.

Nicolae Ciucă a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Centenarului Încoronării: „Un exemplu că niciun sistem politic nu se poate construi fără consens, fără iubire de ţară, fără tradiţii şi, mai ales, fără loialitate faţă de propriul popor”.

Încoronarea a fost expresia unui consens al societății şi al elitelor politice

„Încoronarea nu a fost doar un ceremonial care a avut în centrul său regalitatea, ci a fost expresia unui consens colosal al societăţii, al elitelor politice ale Marii Uniri asupra unui proiect naţional. Încoronarea este, şi astăzi, un reper, un simbol, un exemplu pentru noi toţi că niciun sistem politic nu se poate construi fără consens, fără iubire de ţară, fără tradiţii şi, mai ales, fără loialitate faţă de propriul popor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârșit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanți ai autorităților centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimiși speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu și la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, orașul Încoronării”, se arată în mesajul transmis de premierul României.

Toţi actorii politici trebuie să fie uniţi pentru finalizarea monitorizării MCV, aderarea la Spațiul Schengen şi la OCDE

Premierul a făcut un apel către toţi actorii responsabili să fie uniţi în jurul marilor obiective pe care România şi le are ca prioritate. Conform acestuia, rememorarea evenimentelor și omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă și o condiție esențială pentru păstrarea nealterată a identității și conștiinței naționale.

„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toți actorii responsabili de a fi uniți în jurul marilor obiective pe care statul român și le-a setat – finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spațiul Schengen, aderarea la OCDE sau sunt parte a unui proiect pe care avem obligația să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forțele politice și energiile pentru a realiza aceste deziderate și a oferi cetățenilor săi stabilitate, instituții performante, progres”, susține Nicolae Ciucă în comunicatul emis cu prilejul marelui eveniment de la Alba Iulia.