Nicolae Ceaușescu la Moscova pe 4 decembrie 1989 și mazilirea liderului neo-stalinist de la București

Nicolae Ceaușescu la Moscova pe 4 decembrie 1989 și mazilirea liderului neo-stalinist de la București Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu la Moscova pe 4 decembrie 1989 și „mazilirea” liderului neo-stalinist de la București, fără drum de întoarcere

Nicolae Ceaușescu la Moscova pe 4 decembrie 1989 și „mazilirea” liderului neo-stalinist de la București, fără drum de întoarcere

Desigur că momentul decembrie 1989, pentru România practic „ia caimacul” oricărei abordări a altor evenimente, Cel mai mult, la începutul lunii, atrage întâlnirea din Malta a șefilor de stat ai SUA și URSS, urmată de întrunirile din 4 decembrie ale lui Gorbaciov cu liderii din Europa de Est la Moscova și pe 6 decembrie cu liderul Franței Francois Mitterand la Kiev. Dacă am discutat despre momentul Malta și am amintit în treacăt celelalte două evenimente, azi, vom vorbi despre cum au decurs agendele lui Nicolae și Elenei Ceaușescu în ziua de 4 decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu ezită să meargă inițial pe 4 decembrie la Moscova

Congresul XIV al PCR se derulase cu un Ceaușescu reales și tunând contra Pactului Ribbentrop-Molotov, contra capitalismului, susținând desființarea Tratatului de la Varșovia și a NATO. L-am auzit personal pe generalul Constantin Olteanu în pauza unei conferințe când ne-a destăinuit cum „toarșa savantă de renume mondial” l-a întrebat pe șleau: „ce dracu vă trebuie vouă Tratatul de la Varșovia”?

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Facebook

Evident, Gorbaciov dăduse indicații oamenilor săi să discute cu românii în 23 noiembrie când încă se pregăteau detaliile vizitei de stat: La Moscova, pe 4 decembrie, urmau să se discute chestiuni de moment (în mod clar rezultatele summitului din Malta), iar Ceaușescu ar fi trebuit să se abțină să mai „redeschidă probleme vechi”, cum era cea a Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.

Inițial  Nicolae Ceaușescu, așa cum notează un buletin de știri al Radio Europa Liberă, nu prea avea de gând nici să se ducă la Moscova ci, inițial ar fi vrut să îi facă el agenda lui Gorbaciov, Pe 4 decembrie ar fi preferat să-i trimită pe Ștefan Andrei și Ioan Totu, fost, respectiv ministru de externe în exercițiu, iar el, Ceaușescu să apară pe 5 decembrie.Evident, Gorbaciov nu era liderul căruia să i se impună o agendă.

Nicolae Ceaușescu stă mai puțin de 8 ore la Moscova în vizita pregătită din 23 noiembrie

Nicolae Ceaușescu pleacă la ora 9.20 de pe Otopeni și ajunge la Moscova după 3 ore, adică în jurul orei 12.20 (Moscova este cu o oră mai devreme decât la București, deci acolo este ora 13.20). Discuțiile sunt atât cu toți liderii cât și în privat. Ceaușescu merge însoțit de premierul Constantin Dăscălescu, lângă Gorbaciov stă Nikolai Rîjkov.

Ceușescu nu e de acord că Gorbaciov vorbește cu un dușman al comunismului, George Bush (nici Gorbaciov nu era altfel pentru Ceaușescu), vrea desființarea celor două blocuri militare, dar vrea o reuniune în 9 ianuarie 1990, după memoriile lui Gorbaciov în care deviaționiștii să fie admonestați (cei care înlocuiseră în Polonia, Ungaria, RDG, Bulgaria sau Cehoslovacia, liderii apropiați de Ceaușescu).

Gorbaciov dă „reject” sau „niet” pe toată linia, ba chiar îi dă de înțeles lui Ceaușescu că e greu de crezut că pe 9 ianuarie va mai trăi, nu doar că va mai conduce România.

Ceaușescu pleacă de la Moscova la ora la ora 21, ora Moscovei și ajunge la ora 23 ora României (ora 24 ora Moscovei). Petar Mladenov, noul lider de la Sofia stă până pe 5 decembrie. La fel și alți lideri. Ceaușescu ajunge acasă la Cabinetul 2 nu prea bine dispus.

Dar oare ce făcuse Cabinetul 2?

„Academiciana” are și ea întâlniri peste întâlniri, private dar și „de stat”

Elena Ceaușescu n-are stare. După ce vorbește cu fosta ei noră Poliana Cristescu, „îi scoate la lecție” pe Iulian Vlad, șeful Securității, Silviu Curticeanu, secretarul lui Ceaușescu,   Emil Bobu, câinele de pază al cuplului Ceaușescu. Pe generalul Vlad se pare că îl primește de două ori în acea zi. Între aceste întâlniri mai vin alte oficialități. Cu Iulian Vlad, cumulat, discută 85 minute, cu Emil Bobu, 105 minute. Bobu pleacă de la ea cu puțin înainte ca Nicolae Ceaușescu să aterizeze de la Moscova.

Se temea  Nicolae Ceaușescu să nu fie doborât?

După 1989, membrii aparatului de pază și protecția al lui Ceaușescu au început să afirme ce știau ei despre vizita de la Moscova. Așa s-a ajuns să se știe că Nicolae Ceaușescu, în 1989, era escortat la plecare și venire din țară de avioanele de vânătoare românești. Este un gest nepotrivit. de regulă, acesta face parte din protocolul pentru demnitarii străini.

Unul dintre acești ofițeri a spus că Nicolae Ceaușescu, atunci când aeronava în seara de 4 decembrie a trecut Prutul a depășit crisparea pe care o avea pe chip, fiindcă se temea ca nu cumva o rachetă sovietică să-l doboare deasupra Ucrainei sau Moldovei, atunci în URSS. Scăpase în 1957 din accidentul aviatic de la Vnukovo și se temea mereu că „i s-ar trage de la ruși”.

La 6 decembrie, Mitterand se vede cu Gorbaciov la Kiev. Ceaușescu participă la o ultimă vânătoare pe 10 decembrie, duminica la Ghimpați. Despre cum arăta și cum s-a comportat acolo, vom discuta la timpul potrivit.