Nicolae Ceaușescu aștepta scuze de la Paul Goma. Destinul tumultuos al disidentului

Nicolae Ceaușescu aștepta scuze de la Paul Goma. Destinul tumultuos al disidentului

Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu” , lansată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, aduce în prim-plan un tablou detaliat al dictatorului, bazându-se pe o serie de interviuri cu persoane direct implicate în regimul comunist. În această lucrare, Toma Roman Jr., cunoscut istoric și jurnalist, reconstruiește imaginea lui Ceaușescu prin prisma mărturiilor foștilor oficiali, precum și a familiilor și apropiaților săi.

Astfel, cartea oferă o perspectivă neobișnuită și mai puțin cunoscută asupra liderului comunist, dezvăluind aspecte inedite ale regimului său.Voicu Zdrenghea, fost ofițer în Ministerul de Interne și colonel în rezervă, oferă o analiză fascinantă asupra regimului lui Nicolae Ceaușescu și a interacțiunii sale cu disidentul Paul Goma.

În anii '60, Zdrenghea a ocupat o poziție cheie în Direcția de Pașapoarte, un rol strategic care i-a permis să observe îndeaproape modul în care Ceaușescu supraveghea activitatea Securității. Deși nu a avut o colaborare directă cu Ceaușescu, Zdrenghea era conștient de influența acestuia asupra aparatului represiv.

Disidentul Goma

Paul Goma, cunoscut scriitor și critic al regimului comunist din România, a avut un impact semnificativ asupra vieții politice și culturale a țării. În 1977, Goma a inițiat o petiție denumită „Scrisoarea către popor”, în care condamna abuzurile regimului lui Nicolae Ceaușescu și cerea respectarea drepturilor fundamentale. Această acțiune a atras atenția autorităților comuniste, care au reacționat dur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regimul lui Ceaușescu a răspuns cu arestări și persecuții, acuzându-l pe Goma de „activitate subversivă”. Goma a fost supravegheat și ținut sub presiune de Securitate, care a încercat să-l izoleze și să-l discrediteze.

În 1979, Paul Goma a fost obligat să părăsească România și s-a stabilit în Franța. A continuat să scrie și să vorbească împotriva regimului comunist, devenind un simbol al disidenței și al curajului intelectual. Activitatea sa a avut un impact internațional, atrăgând atenția asupra abuzurilor din România și inspirând alți disidenți.

Regimul comunist, la război împotriva lui Paul Goma

„Paul Goma a fost o mare figură şi chiar a fost foarte curajos. Deşi am avut legături atât cu el cât şi cu soţia sa Ana Năvodaru, el nu a avut ce să-mi reproşeze în romanele lui. El a fost pus în libertate după cutremurul din martie 1977. Primise o invitaţie de la Pen-Clubul francez şi voia să plece.

Într-o dimineaţă m-am trezit cu el la paşapoarte. L-am primit în birou şi a început să critice pe bună dreptate regimul paşapoartelor de atunci. După 20 de minute m-am trezit cu şeful echipei care-l fila că dă buzna şi îi reproşează că a venit fără aprobare. Chiar dacă eram numai maior şi ăla era lcotenent colonel, l-am dat afară din birou şi i-am spus că tovarăşul Goma e în audienţă la mine. Goma s-a cam încruntat când l-am făcut „tovarăş” aşa că am continuat discuţia cu apelativul „prietene”, fiindcă nu-mi venea să-i spun „cetăţene”. I-am spus că mi se pare absurd să fie acuzat de nu ştiu ce comploturi. Proştii voiau să-l acuze de homosexualitate sau de complot cu toată redacţia Europei Libere. El era de o tenacitate deosebită, aşa că nu le-a reuşit. L-au ţinut blocat în ţară până în noiembrie.”, a spus Zdrenghea.

Nicolae Ceaușescu aștepta să primească scuze de la Paul Goma

Voicu Zdrenghea își amintește că Ceaușescu dorea să obțină o scrisoare de scuze din partea lui Goma, care să retracteze toate declarațiile și scrierile sale. El a văzut Dosarul de Urmărire Informativă al lui Goma, pe care îl avea maiorul Achim de la Direcția 1. Zdrenghea  a fost șocat de mobilizarea masivă de forțe pentru a-l transforma pe Goma într-un agent KGB. Achim glumea pe seama planurilor superiorilor săi. Ceaușescu era extrem de preocupat de Europa Liberă și dorea să-l asocieze pe Goma cu aceasta. Totodată, Zdrenghea  menționează că și el a fost vizat de controale din cauza emigranților care afirmau că nu primea mită, ceea ce l-a făcut suspect.

„Ceauşescu dorea să obţină de la el o scrisoare olografă prin care Goma să îşi ceară scuze şi să retracteze tot ce a spus şi scris. Am văzut chiar atunci Dosarul de Urmărire Informativă al lui Goma. Eram prieten cu maiorul Achim(7) de la Direcţia 1, care-l avea în posesie. M-am

crucit ce voiau să facă, să-l transforme pe Goma în agent KGB. Era o mobilizare de forţe senzaţională. Şi Achim râdea de ce-i duce capul pe superiorii lui. Ceauşescu avea boală pe Europa Liberă şi voia să-l lege pe Goma cu ea. Tot Europa Liberă a fost una din cauzele pentru care m-au luat contra-informaţiile la ochi. Emigranţii care ajungeau la microfon erau întrebaţi dacă eu primesc mită şi ziceau, cinstit, că nu. Unora li s-a părut că asta e o laudă şi am devenit suspect.”, a mai spus Zdrenghea.

Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, redactată de Toma Roman Jr., explorează figura dictatorului prin perspectivele unor persoane care au fost aproape de regimul său, inclusiv Cornel Burtică, Serghei Mizil, Violeta Năstăsescu și Ștefan Kostyal. Volumul este disponibil pentru achiziție pe site-ul edituradecarte.ro.