Un animal care era originar din țările de peste Ocean a fost adus cu zeci de ani în urmă în România. Nicolae Ceaușescu a dat acest ordin pentru că voia să vâneze acest animal. El a supraviețuit și poate fi întâlnit doar într-un singur loc din țară.
Muflonul sau „oaia sălbatică” este un animal adus în România la dorința dictatorului Nicolae Ceaușescu care voia să îl vâneze. Fostul președinte auzise de valoarea de trofeu a coarnelor animalului și a decis ca muflonul să fie asemănat cu un berbec.
„Oaia sălbatică” poate fi găsită în America de Sud și de Nord, dar sunt câteva exemplare și în zona Mării Mediterane. Este vorba de provinciile Sicilia și Sardinia. O rezervație de mufloni a fost creată în Dobrogea, în jurul anilor 1980.
Aceste animale pot fi găsite în satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria. Rezervația are peste 300 de hectare și 65 de exemplare de mufloni sunt adăpostiți în acest loc. Muflonul a fost adus de Ceaușescu din Italia pentru a popula o rezervație de vânătoare. Animalele s-au obișnuit cu climatul din România de-a lungul timpului.
Ocolul Silvic Băneasa se ocupă de „oile sălbatice” din rezervație. Chiar dacă fostul președinte a murit, muflonii sunt crescuți tot pentru a fi vânați. Coarnele acestui animal sunt un trofeu prețios pentru vânători. Sezonul de vânătoare pentru această specie de animale începe de pe 15 septembrie şi se încheie pe 15 decembrie. Mufloni există și în București dar nu sunt crescuți pentru vânătoare. Este vorba de 15 exemplare ținute la Grădina Zoologică de la Băneasa.
Cât costă coarnele unui muflon
Muflonul costă, în perioada de vânătoare, aproximativ 2.000 de euro. Prețul crește în ceea ce privește coarnele acestui animale. Cei care vor să plece cu trofeul acasă trebuie să scoată din buzunare încă 3.000 de euro. Muflonul este o oaie sălbatică care este considerat strămoșul oii domestice. Corpul lui este de aproximativ 1,3 metri, coada este destul de scurtă, între trei și șase centimetri. Animalul poate ajunge la înălțimea de 80 de cm și la greutatea de 50 de kilograme.
„Oaia sălbatică” seamănă destul de mult cu un berbec. Masculul are coarne inelate, puternice și răsucite care cresc în spirală odată ce animalul îmbătrânește. Coarnele pot avea și 90 de cm. Femelele poartă, uneori, și ele coarne, mai mici, de până la 10–12 cm. Copita muflonului este identică cu cea a oii domestice. Aceste animale se împerechează în perioada noiembrie-decembrie, potrivit Observatornews.ro.