Scriitorul Nicolae Breban, dezlănțuit: „Am scuipat pe tancurile sovietice, dar i-am iubit pe marii ruși!”
Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul Nicolae Breban, dezlănțuit: „Am scuipat pe tancurile sovietice, dar i-am iubit pe marii ruși!”

FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 1 Comentarii | 2603 Vizualizari

Complezență, piruete protocolare, săgețele otrăvite, discursuri sforăitoare și adevăruri amare rostite cu zâmbetul pe buze, joi, 1 februarie, în Aula Academiei Române, cu prilejul aniversării volumului cu numărul 200 din Colecția „Opere fundamentale”

Penumbra amăgitoare a Aulei Academiei Române conturează siluete vagi și mișcări alunecoase, înclinări iluzorii de capete și strângeri de mâini mai mult sau mai puțin interesate. Tot acest amestec neliniștit, drapat de aerul festiv, evidențiază, la o privire atentă, liniile drepte ale unor rafturi elegante pe care se înșiră o parte însemnată a moștenirii culturale a României:

200 de volume de tip Pléiade, trase în foiță fină, coperte cartonate, aparate critice de excepție - o comoară pentru orice bibliotecă - „un zid cultural”, cum minunat le-a numit academicianul Răzvan Theodorescu. Eminescu, Arghezi, Blaga, Creangă, Coșbuc, Caragiale, Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Barbu etc - toată floarea civilizației pământene - stau mărturie ambiției unui om, Eugen Simion pe numele lui, de a lăsa în urmă un splendid edificiu spiritual.

Va lua ființă „sfatul înțelepților”

Pentru a celebra acest merituos demers, ale țării „albe gulere” sau cel puțin o parte a lor s-a strâns, ghem, la Academie. E trecut bine de 11.00, ora stabilită pentru începutul acestei ședințe-altfel, cum a numit-o doamna academician Maya Simionescu. Poate din acest motiv special a și început dezbaterea cu 30 de minute întârziere. Mă rog... Primii invitați la tribună sunt Cristian Hera și Victor Voicu, președintele interimar și secretarul general ai distinsei instituții.

După trei vorbe și cinci reverențe de căciulă, aplaudate discret de asistență, vine rândul lui George Ivașcu, prezent în calitate de (nou) ministru al Culturii. „Am nevoie de dumneavoastră. Din acest motiv sunt astăzi aici”, declamă, pițigăiat, actorul înfășurat într-un costum bleumarin.

Termină repede, nu înainte de a le promite academicienilor că va înființa un senat, un „sfat al înțelepților”, fără de care nu va lua nicio decizie la minister. „Gata, fug să administrez!”, sună ultima propoziție ivașciană, îngropată în ropote de aplauze și zâmbete lățite. „Îmi place micuțul”, decide un „nemuritor”, aplecânduse, conspirativ, la urechea colegului din dreapta.

Discursul spumos și telefonul neîmblânzit

Un țârâit prelung de telefon mobil îl derutează, preț de câteva clipe, pe academicianul Victor Spinei. Tocmai sublinia calitatea superioară a Pléiadelor noastre în comparație cu cele ale francezilor, originalele imitate de noi. În aulă, agitat, scriitorul Nicolae Breban pipăie, stângaci, tastatura telefonului. „E ziua lui, împlinește 84 de ani, i-a sunat telefonul toată dimineața. Dar de ce nu l-o închide?”, murmură, împăciuitor, un coleg.

Aproape instantaneu, Breban e invitat la microfon. Nu mai apucă să îmblânzească tehnologia. Dezmorțește, în schimb, asistența: „Am scuipat pe tancurile sovietice care păzeau la ieșire din marile noastre orașe, dar i-am iubit pe marii ruși! Pe marii scriitori ruși”, tună, înfierbântat, Breban. „L-am iubit pe maestrul meu, Dostoievski, l-am citit și...”. Telefonul îi sună din nou, tare, zbătându- se în buzunar, dar nuși pierde aplombul. Dimpotrivă, șarjează în continuare curajos și, după câteva volte amețitoare, concluzionează, în aplauzele colegilor: „Generația mea a ținut steagul sus în cultură...”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate