După ce au trecut primul test, reprezentanţii României se pregătesc pentru marea finala de sâmbătă.
La câteva ore după calificarea în finala Eurovision 2008, Nico şi Vlad, reprezentanţii României, au acordat, "la cald", un interviu pentru "Evenimentul zilei".
EVZ: A fost previzibil rezultatul sau aţi mai avut totuşi emoţii în ceea ce priveşte calificarea în finală? Nico: Deşi eram încrezători şi toată lumea ne dădea şanse mari să intrăm în finală, au fost emoţii mari, dar a fost foarte bine şi cred că Dumnezeu a vrut să fie aşa. Vlad: Nu cred că această calificare a fost previzibilă, n-ai de unde să ştii niciodată cum votează publicul. Poate, în subconştient, eram convinşi că vom ajunge în finală, dar... până nu vezi... Într-adevăr, am avut emoţii foarte mari până s-a anunţat rezultatul. Însă e normal să fie aşa, e chiar frumos să trăieşti asemenea sentimente, într-un concurs de o asemenea anvergură. Când s-a anunţat că România e în finală, pur şi simplu am explodat toţi, am început să urlăm de bucurie.
Cum a fost pe scenă? La ce v-aţi gândit, ce aţi simţit? Nico: Eu, cel puţin, mă gândeam că toată România e cu ochii pe noi, doar am plecat cum am plecat din ţară... M-am gândit însă că cei de acasă se vor "înmuia", când ne vor vedea pe scenă. Vlad: În momentele alea nu prea ai timp să conştientizezi foarte bine ce se întâmplă, să te gândeşti că urci pe scenă, e foarte multă lume în sală, că te privesc atâţia oameni, din ţara ta şi din toată Europa la televizor... N-ai timp să te gândeşti la asta şi cred că e bine să nu o faci, ca să nu te copleşească dimensiunea momentului. S-a creat o emoţie imensă pe scenă, noi am simţit asta... si Andrei (n.r. Andrei Tudor, compozitorul melodiei "Pe-o margine de lume, care i-a acompaniat la pian) şi fetele din Pinky (n.r. - grupul de backing vocals). Când am ieşit de pe scenă, Andrei mai avea un pic şi ţi dădeau lacrimile, atât de mare a fost emoţia. Acum, vorbind tehnic, am fost nemulţumiţi că sunetul nu a mai fost atât de bun ca la repetiţii.
Nico: Probabil că vor fi mulţi care vor comenta, vor interpreta şi vor spune că dăm vina pe sunet, însă chiar aşa s-a întâmplat. Când am ajuns aici, la prima repetiţie, am şi spus că e cel mai bun sunet pe care l-am avut vreodată, pe scenă. Însă în concurs n-a mai fost aşa... nu ştiu ce s-a întâmplat. O să încercăm să remediem problema asta la repetiţiile viitoare.
Vlad: Însă ne-am atins scopul, ne-am calificat. Acum, o luăm din nou de la zero pentru finală...
Veţi deschide finala Eurovision, intraţi în concurs de pe prima pozţie... Nico: Eu am tras 1 de foarte multe ori, la festivaluri, iar în concerte mi se spune să intru eu prima, să deschid în forţă... Nu mi se pare a fi un ghinion, ci, dimpotrivă. Va fi bine.
Aţi avut vreo surpriză în ceea ce priveşte rezultatul semifinalei? Nico: M-aş fi bucurat să intre şi Moldova în finală, mie mi-a plăcut foarte mult. Vlad: Bine că n-a trecut Curcanul... Într-un fel mă bucur, deşi nu mă bucur de răul altuia... Dar publicul a votat serios de data aceasta şi au ajuns în finală piese bune. Proiectul Irlandei a fost inteligent din punct de vedere al PR-ului, dar, iată că acest concurs rămâne o competiţie serioasă, în care primează muzica. Eu mă bucur foarte tare pentru Armenia, suntem prieteni foarte buni cu Sirusho, reprezentanta lor.
Un pronostic pentru finală? Vlad: Locul 1 (râde). Vrem să fie locul 1. Vrem să fie cât mai bine şi toată lumea ar trebui să gândească aşa.
Nico: Mie nu-mi place să dau pronosticuri. Ne dorim foarte tare să câştigăm...
Vlad: Şi ne mai dorim încă ceva foarte tare: am vrea ca toţi oamenii de acasă să fie alături de noi... Foarte mulţi români sunt, însă există şi mulţi care nu agrează, care lasă tot felul de comentarii urâte pe internet, iar asta în timp ce străinii ne susţin. Cred că suntem, singura ţară în care se întâmplă aşa ceva... Noi suntem conştienţi că nu poţi să le placi tuturor, dar măcar să fim lăsaţi în pace, să nu mai arunce cu noroi... Ne-am dori foarte mult ca prezenţa noastră în finală şi locul pe care îl vom ocupa, să fie respectate.
ACCESEAZĂ FIŞIERE MULTIMEDIA PENTRU A VEDEA PRESTAŢIA ROMÂNILOR
PRIMII ÎN FINALA
"Vrem să se ştie că românii sunt numărul 1!"
Nico şi Vlad Miriţă, reprezentanţii României la cea de-a 53-a ediţie a Eurovision Song Cotenst, vor deschide finala de sâmbătă seara (în care s-au calificat în urma semifinalei de marţi) ei urmând să intre în concurs cu numărul 1. Tragerea la sorţi a fost efectuată la conferinţa de presă de după semifinala de marţi seara. "Nu trag eu, nu sunt norocos", a spus Vlad Miriţă, care a lăsat-o pe Nico să extragă bileţelul. Potrivit specialiştilor, poziţia 1 în concurs este cea mai dificilă, deoarece, pe de o parte, cântăreţii pot avea emoţii foarte mari pentru că deschid competiţia, iar pe de altă parte pentru că, până la final (în total sunt 25 de piese), publicul nu mai are atât de "proaspătă" în memorie prima melodie, astfel că şansele să o voteze sunt mai mici. Părerile sunt împărţite, însă, şi există voci care spun că această poziţie prezintă şi avantaje foarte mari: cei care intră în concurs cu numărul 1 au un sunet foarte bun (pe parcurs se mai fac reglaje), iar audienţa este foarte mare, deoarece publicul urmăreşte începutul concursului, după care este posibil să-şi piardă interesul. "Este foarte bine, pe locul 1 intrăm în concurs, pe 1 terminăm. Să se ştie că românii sunt numărul 1", spunea entuziasmat după semifinală Petre Năstase, regizorul clipului "Pe-o margine de lume".
Alături de România, alte nouă state merg în finala de sâmbătă: Grecia, Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Rusia, Israel, Azerbaidjan (ţară aflată la prima participare în concurs), Armenia, Polonia şi Norvegia. Potrivit regulamentului concursului, rezultatul televotingului nu va fi făcut public până sâmbătă noaptea, pentru a nu influenţa votul din finală.
"Marionetele", eliminate din concurs
Prima semifinală a oferit totuşi şi o foarte mare surpriză: marioneta Dustin Curcanul, reprezentantul Irlandei, cotat cu şanse foarte mari, nu s-a calificat în finală, ceea ce demonstrează, încă o dată, că publicul Eurovisionului este foarte imprevizibil. La centrul de presă Sava Center, de la Belgrad, se comenta însă şi faptul că Eurovisionul se întoarce la "origini", la muzică adevărată, iar spectatorii nu vor să voteze senzaţionalul atât de în vogă la ultimele ediţii.
Voturi pentru Edvin Marton şi Evgheni Pluşenko
Unul dintre artiştii foarte fericiţi că au ajuns în finală este Dima Bilan, reprezentantul Rusiei. "Susţinut", atât pe scenă, cât şi la conferinţa de presă, de violonistul Edvin Marton şi Stradivariusul său, şi de campionul olimpic Evgheni Pluşenko, rusul, într-o stare care se apropia de beatitudine, nu a mai putut să declare jurnaliştilor decât că.... "Te vâd pe tine şi pe tine, şi pe tine (I see you and you, and you - n.r.)... muzica e cava magic... Vreau să fac oamenii fericiţi....". Discursul lui Bilan a fost întrerupt de un jurnalist care l-a ironizat întrebându-l ce cântec va prezenta la următorul Eurovision (Dima Bilan este la a doua participare şi îşi doreşte foarte mult să câştige acest concurs - n.r). Pentru "colegul" de scenă, Evgheni Pluşenko, apariţia pe scena Eurovision a fost o experienţă inedită. "Am fost la Jocurile Olimpice şi n-am avut asemenea emoţii. În seara asta, înainte de concurs, pur şi simplu îmi tremurau picioarele", a declarat patinatorul.
SEMIFINALA
Concursul, în direct pe TVR
În această seară va avea loc cea de-a doua semifinală, în urma cărei vor fi desemnaţi ultimii zece finalişti. Ei vor concura în finală alături de primii zece finalişti, desemnaţi marţi seara, de cele patru ţări mari plătitoare (Germania, Spania, Marea Britanie şi Franţa) calificate automat, în fiecare an şi de Serbia, câştigătoarea de anul trecut. Cea de-a doua semifinală va fi transmis în direct, astăzi, pe TVR 1 şi TVR Internaţional, de la ora 22.00. Cele 19 ţări participante, în ordinea intrării în concurs, sunt. 1. Islanda 2. Suedia 3. Turcia 4. Ucraina 5. Lituania 6. Albania 7. Elveţia 8. Cehia 9. Belarus 10. Letonia 11. Croaţia 12. Bulgaria 13. Danemarca 14. Georgia 15. Ungaria 16. Malta 17. Cipru 18. Macedonia 19. Portugalia