Interpreta povesteşte despre vacanţa pe care a petrecut-o în Tunisia, ţara contrastelor, a parfumurilor orientale şi a condimentelor colorate. Nico a trăit experienţa africană alături de soţ, compozitorul Laurenţiu Matei, şi de fiica sa, Alexandra.
După trei ore de zbor cu avionul, am ajuns în cea mai nordică ţară a Africii, loc care m-a surprins plăcut prin ospitalitatea localnicilor, dar şi prin peisajul oferit de frumoşii leandri şi palmieri umbroşi. Gazdele de la Hotelul Le Royal, locul unde ne-am cazat, ne-au întâmpinat cu şampanie şi cu un coş cu fructe exotice. În plus, m-au impresionat apartamentul decorat ca în „1001 de Nopţi“, dar şi priveliştea care ducea spre mare. Atrasă de stilul lor, m-am conformat încă din prima zi şi mi-am cumpărat broboade purtate de femeile de acolo.
Plimbare pe dromader
După o perioadă de muncă intensă, simţeam nevoia unei vacanţe împreună cu familia mea, iar sejurul petrecut în Tunisia a fost de bun augur. Cele două zile petrecute în Sahara, vizitarea celor mai importante obiective din această ţară africană şi plimbarea cu dromaderul m-au făcut să-mi doresc să revin cât mai curând. Până şi shoppingul m-a atras, chiar dacă arabii sunt obişnuiţi să negocieze tot ceea ce vând. Astfel, m-am întors acasă cu o mulţime de suveniruri pentru prietenele mele.
Printre obiectivele turistice pe care le-am vizitat se numără magnificul coloseum roman, El Jem, utilizat în antichitate pentru a găzdui luptele cu gladiatori, acesta fiind una dintre cele mai mari atracţii ale Tunisiei, Muzeul de mozaicuri Bardo, oraşul Cartagina, dar şi platourile de filmare ale megaproducţiei „Star Wars“.
„Răscumpărată“ de soţ
Trebuie să recunosc că, în timpul plimbărilor cu soţul meu, am fost luată prin surprindere de un arab care, după ce a văzut că mă gândeam dacă să fac sau nu o plimbare cu calul, efectiv m-a furat de lângă Laurenţiu şi astfel am călărit preţ de câteva minute. În tot acest timp, soţul meu nu m-a scăpat nicio clipă din ochi şi mă aştepta cu banii în mână pentru a plăti cursa.
O narghilea şi un ceai de mentă
Mi-aş dori să revin în Tunisia, pentru că aici m-am bucurat nu doar de ospitalitatea personalului, ci şi de un bronz frumos. Deşertul m-a atras în mod deosebit. Mi-a plăcut foarte mult Medina (oraşul vechi) din staţiunea Yasmine Hammamet (acest „Saint Tropez“ al Tunisiei), unde sunt câteva terase şi ceainării drăguţe. Aici am băut un ceai de mentă foarte dulce şi foarte bun şi, evident, am fumat narghilea, iar soţul meu şi-a cumpărat una ca amintire.
CAZARE Yasmine Hammamet, cea mai nouă atracţie
> Am petrecut cea mai mare parte a timpului în cea mai nouă staţiune din Tunisia, Yasmine Hammamet.
> Aceasta avea vedere spre cele patru piscine exterioare, dar şi spre mare, hotelul având o grădină de 70 de hectare. În plus, era dotat cu spa şi baie turcească.
> Un sejur de opt zile, într-un apartament Ambasador, cu demipensiune şi transportul cu avionul inclus, costă aproximativ 1.156 de euro, prin agenţie.
RESTAURANT
Mese tradiţionale cu harissa şi cuş-cuş
> Mi-a plăcut foarte mult cuş-cuşul, pe care l-am savurat mai ales în varianta sa tradi- ţională - fiert, cu legume şi carne de miel.
> Recunosc, n-am putut să mănânc prea multă harissa, un fel de pastă de ardei iute, de culoare roşie. Tunisienii o mănâncă la orice masă, în cantităţi impresionante pentru noi, europenii.
> Nu am rezistat tentaţiei de a gusta creveţi, crabi, peşte proaspăt preparat la grătar, asortat cu sosuri speciale, condimentate şi cu un vin rece alături.
SFATURI
Nu cumpăraţi fără să negociaţi
> În bazar, dacă vreţi să nu fiţi păcăliţi, aveţi grijă să obţineţi măcar jumătate din preţul oferit iniţial de cel care vinde.
> La mare căutare sunt genţile şi rucsacurile din piele de cămilă, în culori foarte variate, la 12-15 euro, dacă sunt mai mici, şi 30-40 de euro, dacă sunt mai mari.
> Staţiunea Yasmine Hammamet este o alegere bună pentru cei pasionaţi de sporturi de apă, călărie sau golf. De asemenea, aici se fac tratamente cu ape minerale.