Testamentul Ducelui de Edinburgh va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis Înalta Curte din Marea Britanie, joi. Potrivit unei convenții aflate în vigoare de mai bine de un secol, după decesul unui membru de rang înalt al familiei regale, instanțele de judecată sunt rugate să sigileze testamentele acestora, relatează BBC.
Testamentul Prințului Philip va fi sigilat pentru 90 de ani
Spre deosebire de majoritatea testamentelor acordate prin succesiune, cel al Prințului Philip nu va putea fi consultat public. Audierea privind cererea de sigilare a testamentului a fost susținută în privat, în luna iulie, de către Sir Andrew McFarlane, cel mai înalt judecător din cadrul instanțelor de familie, care a hotărât, joi, ca peste 90 de ani să se susțină un alt proces privat în care se va decide dacă testamentul va putea fi desigilat.
Sir Andrew a declarat că, în calitate de președinte al Diviziei de Familie a Înaltei Curți, este custodele unui seif care conține peste 30 de plicuri, fiecare reprezentând testamentul sigilat al unui membru decedat al Familiei Regale. Pentru prima dată în mai bine de 100 de ani, el a stabilit un proces prin care aceste testamente ar putea fi făcute publice.
„Am considerat că, din cauza poziției constituționale a Suveranului, este adecvat să deținem o practică specială în legătură cu testamentele regale. Este necesar să se consolideze protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de persoane, pentru a menține demnitatea suveranei și a membrilor apropiați ai familiei sale”, a spus Sir Andrew.
Judecătorul Înaltei Curți nu cunoaște conținutul testamentului Prințului Philip. Îl deține și pe cel al Prințul Francisc de Teck, decedat în 1910
Judecătorul a declarat că nu a citit testamentul prințului Philip și nici nu i s-au oferit informații despre conținutul acestuia, în afară de data executării și de identitatea executorului desemnat. Audierea a avut loc în privat deoarece ar fi fost de natură să genereze „publicitate și conjecturi foarte semnificative”, care ar fi „înfrânt scopul cererii”.
„Am acceptat argumentul potrivit căruia, deși ar putea exista o curiozitate publică în ceea ce privește aranjamentele private pe care un membru al familiei regale ar putea alege să le facă în testamentul său, nu există un interes public real ca publicul să cunoască aceste informații complet private”, a precizat judecătorul.
Sir Andrew a mai spus că nu există niciun motiv legal care să acopere demersuri din partea mass-mediei în acest sens. Avocații Prințului Philip au susținut că știrile despre audiere și cerere „ar putea genera conjecturi complet nefondate”, ceea ce ar fi „profund intruziv” pentru regină și familia regală.
Detaliind istoricul deciziilor anterioare, Sir Andrew a spus că primul membru al familiei regale al cărui testament a fost sigilat de instanță a fost Prințul Francisc de Teck, fratele mai mic al Reginei Maria, care a murit în anul 1910. Plicul său se află în seiful deținut de Sir Andrew, cele mai recente testamente aflate în posesia sa fiind cele ale regretatei Regine-Mamă și ale Prințesei Margaret, sora Reginei, care a murit în anul 2002.
Un bărbat, „copil nelegitim” al Prințesei Margareta, a încercat să intre în posesia testamentului reginei-mamă
În anul 2007, un bărbat care pretindea că este copilul nelegitim al prințesei Margareta, Robert Andrew Brown, a solicitat desigilarea testamentelor reginei-mamă și ale prințesei Margareta, însă cererea sa a fost respinsă ca fiind „vexatorie și un abuz de procedură”.
Cu toate acestea, Sir Andrew a modificat ordinele anterioare, care sigilau testamentele regale pe termen nedefinit, astfel încât acestea să poată fi inspectate în privat la 90 de ani de la acordarea succesiunii. „Acordarea succesiunii” reprezintă un ordin care permite distribuirea bunurilor unei persoane decedate în conformitate cu dorințele acesteia și, în mod normal, marchează momentul în care testamentul unei persoane devine document public.
Sir Andrew a declarat că, după 90 de ani, fiecare testament regal va fi deschis și examinat de avocatul privat al monarhului, de custodele Arhivelor Regale, de procurorul general și de orice reprezentanți personali ai persoanei decedate care ar mai putea fi în viață.
Aceștia vor decide dacă testamentul poate fi făcut public la acel moment, dar Sir Andrew a precizat că unele testamente regale nu vor fi niciodată publicate, nici măcar parțial.
Desigilarea testamentului ar trebui să fie efectuată de un arhivist profesionist pentru a se asigura că documentele și sigiliile sunt păstrate în mod corespunzător. Alte detalii ale procesului vor fi stabilite de instanță înainte de a da curs desigilării primului testament.