Cifre dezastruoase în privința lemnului furat din pădurile din Maramureș
- Sabina Popescu
- 14 martie 2021, 13:07
Starea de urgenţă şi starea de alertă nu au niciun efect asupra furturilor de lemne din pădurile României, potrivit datelor centralizate de Ministerul Mediului la jumătatea anului trecut. Conform informațiilor publice, judeţul Maramureş a fost de departe pe primul loc la defrişările de acest tip, cu peste 104.000 metri cubi de lemn depistați la hoţii din domeniile forestiere. La nivelul județului Maramureș, în anul 2020 nu a fost recuperat nici măcar 1% din lemnul furat.
Deși are cel mai vechi fond forestier din Europa, pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale și corupție. Chiar și presa internațională scrie despre România drept statul victimă a companiilor de cherestea europene - mai ales din Austria. Cele mai mari suprafețe de pădure din Europa de Est se află în România, scrie presa internațională, și totuși acestea sunt distruse.
Nici măcar un procent de 1% din lemnul tăiat ilegal în Maramureș nu a fost recuperat
Datele publicate de Garda Forestieră Cluj evidențiază cifre dezastruoase pentru Maramureș, considerat a fi pe primul loc în țară la capitolul defrişări ilegale. Anul trecut, nu a fost recuperat nici măcar 1% din lemnul furat fizic de la nivelul județului.
Cu fiecare an ce trece, statisticile privind exploatarea forestieră cresc alarmant. Anul trecut, din volumul de arbori tăiați ilegal de 101.296 metri cubi a fost recuperat fizic doar 0,47% din lemn. În 2019, din cantitatea de lemn exploatat ilegal, un procent de doar 2,37% din 10.830 metri cubi de material lemnos a fost recuperat.
Dacă facem niște calcule, un camion de încărcat material lemnos poate transporta, să spunem, în cazul în care nu are vreo remorcă atașată, aproximativ 13-15 metri cubi de lemn. Cum au putut să treacă, nesesizate de nimeni, peste 7.000 de camioane încărcate cu material lemnos?
Ce face Garda Forestieră? A devenit nefuncțională, proprietarii ocoalelor silvice se îmbogățesc, Romsilva, care ar trebui să se ocupe cu protejarea, conservarea și dezvoltarea fondului forestier, pare imună.
În 2020, la nivelul Maramureșului au fost realizate 226 de controale regim silvic și pentru materiale lemnoase, care s-au finalizat cu 9 sesizări penale. Curios lucru - Maramureș nu figurează în topul dosarelor penale întocmite în acest sens, potrivit raportului de control.
La Cluj situația s-a îmbunătățit față de anul precedent
Nici la Cluj statisticile nu au fost mai frumoase - în anul 2019, doar 0,07% din materialul lemnos tăiat ilegal a fost recuperat. Pentru anul trecut, însă, procentul de lemn recuperat a crescut la 22,4%, raportându-ne la o cantitate de 1.613 metri cubi de arbori tăiați ilegal.
Garda Forestieră Cluj a mai furnizat date și despre județul Bistrița-Năsăud, unde dintr-un volum de 255 metri cubi, a fost recuperat un procent de 57% material lemnos, anul trecut. În 2019, situația era mult mai proastă: doar 2,1% din 3,933 metri cubi de lemn fusese recuperat.
Salariul unui pădurar este de minimum 4.000 de lei - sau, cel puțin, atât era înainte de pandemie - ba chiar după noile modificări ale legii, personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate. Nu mai aducem în discuție despre bugetele șefilor ocoalelor silvice care cresc pe zi ce trece în urma comercializărilor ilegale de material lemnos.
Personalul Jandarmeriei Române are abilitarea legală de a constata fapte de natură penală și contravențională în ceea ce privește protejarea pădurilor și combaterea acțiunilor ilicite, atât în timpul acțiunilor desfășurate independent, cât și în colaborare cu alte instituții ale statului, deci ar putea acționa în acest sens.