Probleme pentru Sunak. Cetățenii ale căror rădăcini sunt în Africa, India sau Caraibe susțin în cea mai mare parte laburiştii și vor influența presupusa dezamăgire electorală a conservatorilor la alegerile de joi.
Rishi Sunak se confruntă în această joi cu o înfrângere electorală gravă, mai mult decât probabilă, care își are rădăcinile în lipsa unui sprijin suficient pe care îl va primi în diferite sectoare ale societății britanice. Unul dintre ei este acela al descendenților imigranților, care reprezintă deja aproape o cincime din populația țării și care se simt în mare parte dezamăgiți de conducerea unui lider care are și rădăcini străine, mai ales în India.
Cine mai e alături de Sunak
„Comunitatea indiană s-a îndreptat către conservatori în ultimii 20 de ani și ceva. În mod surprinzător, ei au votat odată cu o majoritate covârșitoare pentru Brexit, dar cred că votul lor poate fi diferit la aceste alegeri, deoarece există multă deziluzie cu privire la conservatori". Persoana care ne spune acest rezultat este Poonam Joshi, o descendentă a unor imigranți indieni și fondator al Indian Ladies UK, organizație care ajută femeile de această origine din Regatul Unit.
Sunak a dezamăgit această comunitate, care are peste un milion și jumătate de oameni în Regatul Unit și, potrivit lui Joshi, nu a reușit să abordeze preocupările specifice ale minorităților etnice. "Conștientizarea pe care o au politicienii cu privire la preocupările noastre este total inadecvată. În consecință, ei nu au nici cea mai mică idee despre cum să răspundă acestor preocupări și multe femei din comunitățile noastre nu sunt îngrijite sau nu primesc dreptate", conchide ea, subliniind că originea prim-ministrului nu a influențat o îmbunătățire pentru acești oameni.
Extrema dreaptă s-a instalat și în Regat
Aproape jumătate dintre cetățenii britanici cu origini în alte țări au fost victimele unui act rasist sau au fost martori la unul, potrivit unui sondaj recent al Universității Queen Mary din Londra. Sunak are o popularitate și mai mică în aceste comunități decât au avut-o Boris Johnson sau Theresa May și acesta este un avertisment pentru viitor, deoarece numărul tinerilor cu origini multiculturale crește mai rapid decât cel al anglo-saxonilor, iar cerințele lor pentru viitor vor veni mână în mână cu credința într-o societate diversă.
Joshi admite că postulatele rasiste ale extremei drepte care se răspândesc în Europa s-au instalat de ceva vreme în Regatul Unit, nu numai datorită extremistului Nigel Farage care a reapărut pe scena politică britanică, ci și datorită politicii de deportări în țări terțe apărată de guvernul Sunak.
În aceeași linie îşi arată îngrijorarea Kulvinder Nagre, de la organizația Racism on the Agenda, care încearcă să introducă lupta împotriva rasismului în prima linie a dezbaterii politice. El ne spune că Farage a primit "o atenție disproporționată din partea mass-media", care, în opinia sa, introduce mesaje rasiste în opinia publică și adaugă un avertisment pentru Partidul Laburist: "au susținut și o linie mai dură în politica imigrației și au fost de acord cu ideea guvernului că numărul imigranților este prea mare, ceea ce poate reduce sprijinul în comunitățile negre britanice".
Unde au pierdut laburiștii
Chiar și așa, având în vedere panorama actuală, Nagre presupune că votul descendenților afro va merge preponderent în rândurile Partidului Laburist, așa cum a fost cazul de decenii. Mai presus de toate, ca răspuns la Sunak și Farage, deși există aspecte din declarațiile lui Starmer pe care niciunele părți ale alegătorilor săi nu le-au agreat: "există factori care sugerează că sprijinul în aceste alegeri nu este atât de clar. De exemplu, războiul din Gaza și poziția laburiștilor cu privire la acesta au diminuat o parte din acest sprijin în comunitățile mai mari de negri din Marea Britanie".
Cu excepția unei surprize pe care nimeni nu o consideră viabilă în acest moment, laburiștii vor obține o victorie copleșitoare la aceste alegeri, dar activiști precum Joshi sau Nagre le vor aminti că sprijinul lor necesită, în schimb, o privire asupra preocupărilor directe ale minorităților, unde sărăcia și excluderea sunt mai mari decât în restul societății britanice.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / cadenaser.com