Evenimentul Zilei > EVZ Special > News alert. România ar putea produce vaccin împotriva Coronavirus
News alert. România ar putea produce vaccin împotriva Coronavirus

News alert. România ar putea produce vaccin împotriva Coronavirus

Vaccinurile împotriva Coronavirus ar putea fi produse chiar în România.

Premierul Florin Cîțu a declarat, după ce a efectuat rapelul împotriva COVID-19  că România ar putea produce vaccin împotriva Coronavirusului, la Institutul Cantacuzino.

Declarația a venit urmare a întrebarii unui jurnalist, care a dorit să știe dacă România va cumpăra și ea vaccinuri rusești Sputnik V sau vaccinuri chinezești. Ungaria și Cehia au făcut demersuri pentru aceste achiziții.

Florin Cîțu a afirmat că este deja în discuții cu Comisia Europeană pentru a putea produce vaccinuri împotriva COVID-19, la Institutul Cantacuzino de la București.

Întrebat dacă România a discutat cu Rusia sau China pentru a achiziţiona vaccinuri produse de aceste țări, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik V, prim-ministrul a declarat: „Nu, România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Asta este calea pe care mergem noi”.

Întrebat când va începe statul român să producă serul, Florin Cîțu a răspuns: „Am început discuţiile. Am spus că avem capacitatea. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

Liderii din Franța, Germania și Comisia Europeană sunt printre oficialii europeni de rang înalt care lasă deschis drumul aprobării vaccinului Sputnik V produs de Rusia.

Ungaria este prima țară UE care a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19. Statul a optat pentru achiziţionarea de vaccinuri din Rusia şi China pentru a accelera campania de vaccinare.

În pofida numeroaselor critici cu privire la lansarea timpurie, vaccinul rusesc Sputnik V s-a dovedit a avea o eficiență de 91,6% împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19.