În contextul celor două războaie, a numeroaselor atentate, dar și a alegerilor care bat la ușă, panica se adâncește tot mai mult în Europa. Mai mult, anul 2024 ar fi unul tensionat din acest punct de vedere.
Cele două mari conflicte care se derulează în prezent, adâncesc panica în Europa. De asemenea, valul de atentate înregistrate în ultima perioadă în mai multe state europene contribuie la acest fenomen. Un oficial al Institutului Regal pentru Afaceri Internaționale de la Londra atrage atenția asupra acestui fapt, precizând că ar urma un an extrem de tensionat.
Europa, cuprinsă de panică
Oficialul este de părere că politicile climatice, dar și alegerile organizate în 2024 au o pondere uriașă în acest context. De altfel, acesta susține că Europa ar fi vizată de o altă lovitură.
Specialistul prevede o apropiere îngrijorătoare între partidele de centru-dreapta și extrema dreaptă.
„Pe măsură ce anul 2023 se apropie de final, o senzație tot mai mare de panică se răspândește în Europa. Atenția mare acordată conflictelor interne din UE, precum cele iscate în jurul politicilor climatice și războaielor din Gaza și Ucraina, ascunde o evoluție mult mai tulburătoare: o apropiere între partidele de centru-dreapta și extrema dreaptă, în special în cazul subiectelor legate de identitate, imigrație și islam, scrie Hans Kundnani, cercetător al Institutului Regal pentru Afaceri Internaționale de la Londra, pentru New York Times.
Imposibilul devine realitate
Cercetătorul a precizat că până de curând nu putea fi luată în calcul conturarea unei Uniuni Europene de extremă dreaptă. În prezent, acest fapt nu mai pare imposibil.
„ În timp ce în Ucraina nu a apărut niciun semn că luptele se vor opri prea curând, premierul maghiar Viktor Orban și-a sporit eforturile de a limita sprijinul pe care UE îl poate oferi Ucrainei; între timp, i s-a alăturat în această misiune și Robert Fico al Slovaciei. Iar în Olanda, în urma unui rezultat încă și mai șocant, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a ajuns cea mai puternică forță din parlamentul țării.”, adaugă acesta, conform New York Times.
Hans Kundnani susține că succesul lui Wilders la alegeri ar produce un adevărat cutremur în Europa. El a punctat și faptul că politicile europene din ultimii ani au fost raportate la opoziția dintre liberalism și autoritarism. Acesta a amintit și de perioada în care Angela Merkel și Orban erau văzuți ca doi adversari politici, în contextul situației refugiaților din Europa.
„Totuși, partidele lor, Uniunea Creștin-Democrată de centru-dreapta și Fidesz de extremă dreapta, se aflau în același grup în Parlamentul European. Cu alte cuvinte, erau aliați politic. Fidesz a fost suspendat din grup în 2019 și a părăsit grupul cu totul în 2021. ”, arată cercetătorul.
Apele ar fi tot mai tulburi în Europa
Din 2021 și până în prezent, apropierea dintre centru-dreapta și extrema dreaptă în Europa a fost aprofundată, spune specialistul. Pe acest model, arată Kundnani, partidele de centru-dreapta au adoptat o parte din politicile populismului.
„Însă cel mai bun exemplu al acestei apropieri îl reprezintă relația armonioasă dintre mișcarea europeană de centru-dreapta și Giorgia Meloni, liderul partidului post-fascist Frații Italiei, care a devenit prim-ministrul Italiei. De îndată ce Meloni a arătat că nu va perturba politica economică UE și că va sprijini Ucraina, PPE a fost dispus să lucreze cu ea – iar liderul partidului, Manfred Weber, a căutat chiar să formeze o alianță cu Meloni. ”, a concluzionat specialistul.
Conform acestuia, mișcarea europeană de centru-dreapta ar fi total împotriva celor care sfidează politicile Uniunii Europene.
Mai mult, acesta a precizat că Europa are o imagine progresistă, iar din această poziție a impus o serie de reguli legate de imigrație.
„ Din 2014, peste 28.000 de oameni au murit în încercarea lor disperată de a ajunge în Europa. Observatorul Drepturilor Omului a spus anul acesta că politica UE ar putea fi rezumată în trei cuvinte: „Lăsați-i să moară.” În timp ce primea milioane de refugiați din Ucraina, UE a plătit regimuri autoritare care conduc țări din nordul Africii să îi oprească pe imigranții din Africa sub-sahariană în drumul lor spre Europa – de multe ori, în cel mai violent mod posibil. ”, spune cercetătorul.
Astfel, anul 2024 ar aduce astfel schimbări majore în ceea ce privește segmentul politicilor europene.