Editura Evenimentul si Capital

Neutrinii din INIMA Soarelui măsuraţi într-un laborator SUBTERAN. Ce s-a întâmplat cu SOARELE în ultimii 100.000 de ani?

Experimentul Borexino
Autor: | | 1 Comentarii | 1535 Vizualizari

Pentru prima dată experimentul BOREXINO, un experiment instalat în laboratorul subteran italian de la Gran Sasso în Italia, a reuşit să măsoare neutrinii care iau naştere în inima Soarelui în interacţiuni nucleare între protoni.

Aceşti neutrini ne ajută să înţelegem mai bine cum funcţionează steaua de care depinde viaţă noastră; cercetătorii, în urmă studiului acestor minuscule particule, au ajuns la o concluzie interesantă legat de activitatea Soarelui în ultimii 100.000 de ani.

Neutrinii sunt particule extrem de fascinante, descrise de către Modelul Standard al fizicii particulelor elementare. Ştim că aceste minuscule particule au masă, dar încă nu am reuşit să o „măsurăm” – această masă este mult mai mică decât cea a electronului şi multe experimente ingenioase încearcă la ora catuala să o determine.

Măsurarea neutrinilor este dificilă datorită faptului că aceştia interacţionează extrem de slab cu materia – un fascicul de neutrini în general străbată întreagă planetă fără să interacţioneze. Datorită acestui fapt pentru a reuşi să capturăm câţiva neutrini din multele miliarde care ajung la noi de la Soare, avem nevoie de detectoare cu mase cât mai mari.

Este cazul unui experiment instalat la laboratorul subteran de la Gran Sasso în Italia, sub un munte, unde aparatul este protejat de razele cosmice care sunt absorbite de către roci; doar neutrinii reuşesc să străbată (şi poate şi particulele de materie întunecată) muntele şi să ajungă la aparatele cercetătorilor. Experimentul cu pricina se numeşte BOREXINO, şi este alcătuit dintr-o sfera cu un diametru de circa 8.5 metri în care se găseşte un lichid care emite lumina atunci când un neutrino interacţionează cu nucleele atomilor acestui lichid. Această lumina este ulterior măsurată şi ne da informaţii despre energia neutrinilor care au generat-o.

Recent colaborarea BOREXINO a publicat un interesant articol în revista Nature, în care prezintă pentru prima dată spectrul energetic al neutrinilor care provin din procesele nucleare care au loc în inima Soarelui, mai precis din procesele de fuzione proton-proton. Această măsurătoare este extrem de dificilă, întrucât energia generată de aceşti neutrini este mică, mult mai mică decât cea a neutrinilor care provin din alt gen de procese – care însă nu joacă un rol la fel de important.

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Clubul de ştiinţă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI