Neuronul pe care îl avem doar noi. Clubul de ȘTIINȚĂ

Neuronul pe care îl avem doar noi. Clubul de ȘTIINȚĂ

Două grupuri de cercetători, unul american și celălalt maghiar, au descoperit un neuron care nu se găsește în animalele studiate până acum în laborator.

Prezent doar in creierul oamenilor se banuieste ca acest tip de  neuron ar putea avea un rol in a ne caracteriza si a deosebi de animale.

Ce ne deosebeste de animale? Din ce cauza comportamentul nostru este atat de diferit, cum se naste constiinta? Sunt doar cateva intrebari la care nu avem un raspuns clar. Codul nostru genetic este extrem de asemanator cu al animalelor, totusi, suntem atat de diferiti. Multe echipe de cercetare incearca sa gaseasca un raspuns studiind creierul nostru, dar si alte caracteristici fizice.

Legat de creier, o descoperire interesanta a fost efectuata in paralel de catre doua grupuri de cercetatori, unul de la Allen Institute for Brain Science din Seattle si celalalt de la universitatea maghiara din Szeged. Rezultatele acestor studii grupuri au fost publicate recent in revista Nature Neuroscience. Ce anume au descoperit cercetatorii? Este vorba despre un neuron uman – adica un neuron care pana la ora actuala a fost gasit doar in creierul oamenilor si lipseste din creierul animalelor studiate in laborator. Acest neuron are forma unei macese, avad un axion rasucit in jurul nucleului celulei cerebrale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele doua echipe de cerctatori au lucrat in mod independent si nu si-au dat la inceput seama ca neuronul descoperit era acelasi.

Fiecare grup avea la disposizie creierul unui barbat mort cu varsta de circa 50 de ani, care isi donasera corpul pentru cercetare. Studiul s-a concentrat asupra stratului superficial al cortexului cerebral, care are in medie o grosime de circa 3 mm si acopera suprafata cerebrumului, urmand forma creierului. Acest strat este responsabil de existenta constiintei precum si a altor activitati considerate specific umane.

Grupul de la universitatea din Szeged a analizat celulele creierului examinand forma acestora dar si proprietatile electrice – deci o caracterizare fizica. Grupul american a studiat genele neuronilor. Fiecare grup identificase un neuron special, atat din punct de vedere al proprietatilor fizice cat si a genelor Acest neuron era prezent doar in creierul uman, fiind de negasit in creierele animalelor de laborator. Chiar daca studiau acelasi tip de neuron cele doua grupuri de cercetatori si-au dat seaman de acest lucru doar la cativa ani de la descoperire, in momentul in care seful grupului maghiar, Gábor Tamás, a vizitat laboratorul din Seatle.

Ce rol are acest neuron deosebit?

Se pare ca este o celula de tip inhibitor, care franeaza activitatile cerebrale. Functioneaza putin ca si frana unei masini – care opresc masina acolo unde dorim noi. Neuronul se conecteaza cu alti neuroni in puncte specifice, ceea ce indica faptul ca ar putea controla informatiile care circul in creier, dirijand fluxul acestora.

Nu este inca clar daca acest rol este atat de important incat sa faca difereta intre noi si animale.

Ca sa raspunda la aceasta intrebare cele doua echipe de cercetatori au in program studiul creierelor unor persoane care au decedat si care in timpul vietii au fost afectate de problee neuropsihiatriche. Obiectivul este de a identifica neuronii nou descoperiti si a studia posibilele modificari ale acestuia la persoanele cu probleme mentale. Daca se vor descoperi alterari ale acestor neuroni acest lucru ar indica o posibila solutie in viitor a anumitor afectiuni psihiatrice.

Neuronul uman este o descoperire importanta si desigur studiile viitoare ii vor ajuta pe cercetatori sa inteleaga daca acesta are intr-adevar un rol fundamental in a ne face „umani” si a ne deosebi de celelalte creaturi care populeaza Pamantul.

 

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro