Neurologii trag un semnal de alarmă despre îmbătrânirea creierului
- Mihai Şoica
- 3 iunie 2015, 00:00
Dacă vreți să aveți un creier tânăr, nu trebuie să vă pierdeți timpul în fața calculatorului. Specialiștii prezenți la un congres organizat la Cluj atrag atenția că oamenii au uitat să mai trăiască unul cu altul
La simpozionul de neurologie „RoNeuro Brain Days”, organizat sub egida institutului RoNeuro din Cluj Napoca, un celebru neurolog român, profesorul Dafin Mureșanu, a declarat că îmbătrânirea creierului survinne unui cumul de factori care, puși cap la cap, s-ar traduce prin faptul că oamenii au uitat să trăiască unul cu altul. Neorologul clujean a venit cu exemplul celor care trăiesc în sudul Europei și care au un stil de viață care le permite să trăiască mult și bine. „Nu dieta mediteraniană cu ulei de măsline proaspăt și vin bun este baza, ci faptul că, seara, oamenii se adună și povestesc ce au făcut peste zi”, spune profesorul Mureșanu. În schimb, românii par că au fost învinși de frica zilei de mâine și de nesiguranța financiară care s-a resimțit tot mai mult în ultimii ani. Profesorul Mureșanu susține că omul modern român preferă să își petreacă timpul în fața unui calculator sau a unei tablete, fără să mai relaționeze cu semenii lui. „Mai nou, vârsta de la care începe să îmbătrânească creierul este de la 45 de ani. Este un proces reversibil dacă se respectă regulile de bază a unei vieți sănătoase. Ce ne face să avem un creier îmbătrânit este stilul de viață, angrenajul social, stresul cotidian sau cât dormim și când dormim”, a conchis profesorul Mureșanu.
Factorii medicali
Factorii care duc la îmbătrânirea creierului sunt și de origine medicală, cum ar fi hipertensiune arterială, fibrilația arterială, diabetul zaharat, sedentarismul sau obezitatea, dar și stresul sau munca excesivă la birou. „Este complet nerecomandat să utilizezi mult mai mult imaginile decât cuvântul. Acestea solicită alte tipuri de circuite și sărăcește componența cognitiv imaginitivă”, a spus profesorul Mureșanu, care a mai adăugat faptul că rata accidentelor vasculare este cea mai mare din Europa: peste 300 de cazuri la suta de mii de locuitori. El conduce Institutul RoNeuro, o organizație academică care face cercetare în domeniul neuroștiinței clinice și furnizării de servicii medicale de cea mai înaltă calitate.