Evenimentul Zilei > Actualitate > Neurochirurg de talie mondială, umilit de deputatul Ungureanu, apărat de colegi
Neurochirurg de talie mondială, umilit de deputatul Ungureanu, apărat de colegi

Neurochirurg de talie mondială, umilit de deputatul Ungureanu, apărat de colegi

Mai mulți medici specialiști, medici rezidenți și studenți de la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, voluntari în cadrul Clinicii de Neurochirurgie, au semnat un mesaj de susținere pentru profesorul Ștefan Florian, medic neurochirurg de talie mondială, atacat recent de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Ștefan Florian conduce Clinica de Neurochirurgie din Cluj Napoca, și este vicepreședintele al Federației Mondiale de Neurochirurgie, dar și președintele Societății Române de Neurochirurgie.

Cei care au semnat scrisoarea spun că profesorul Florian este mentorul lor pentru că tot tipul îi învață pe ceilalți ce înseamnă neurochirurgie. ”Profesorul Florian este acel om care indiferent a cui ești sau de unde vii, dacă vede ca te interesează neurochirurgia, te va ghida, îți va răspunde la întrebări, te va inspira. Nu exista student care sa fi intrat în sala de operație la o intervenție de-a dumnealui și să fi fost alungat sau făcut sa se simtă prost, lucru care se întâmplă încă, din păcate, în multe locuri de pe la noi. Nu exista rezident care sa fi intrat ca ajutor la o operație de-a dumnealui și să nu-i fi răspuns la orice întrebare, sa nu-i fi explicat pas cu pas, cu răbdare pașii intervenției. Rezidenții de la Clinica de Neurochirurgie din Cluj, chiar dacă nu sunt ajutoare principale, au acces în sală, se duc cu plăcere sa vadă cum operează, îi studiază gesturile din arhiva filmărilor intraoperatorii. Mai mult decât atât, domnul profesor discută în fiecare seară cu rezidenții și tinerii specialiști despre pacienții care urmează sa fie operați, oferind explicații, generând dezbateri. Acesta este un lucru de neprețuit pentru pregătirea teoretică a tinerei generații”.

Rezidenții de la Clinica de Neurochirurgie din Cluj susțin că profesorul Florian nu face pe ”Dumnezeu” în interiorul clinicii. ”Profesorul Florian ne învață zi de zi, prin exemplul personal, ca indiferent de problemele tale personale, indiferent de starea ta de epuizare, indiferent de sărbătorile legale, trebuie sa fii responsabil și să ai o vorba buna pentru pacient, aparținător, asistente, colegi, brancardieri. Domnul Profesor discută cu aparținătorii în fiecare zi, chiar dacă a avut o zi plina de operații, chiar dacă este extenuat, și are o vorba buna, o încurajare pentru fiecare. Și rezidenții lui, văzând asta, încearcă sa facă la fel”, se mai arată în scrisoare.

Cine îl cunoaște pe profesorul Florian, poate să spună cu mâna pe inimă că este un om mai mult decât modest. De foarte multe ori poate fi văzut printre rafturile supermagazinelor în timp ce cumpără alimente. ”Ce să fac? Sunt om și eu și trebuie să mănânc și pentru asta vin la cumpărături. Îmi face plăcere să mă duc la cumpărături de unul singur. În fiecare săptămână îmi fac timp pentru asta”, spune profesorul plin de umor, în timp ce umple coșul de la un hipermarket din Cluj Napoca.

NeurochirurgulFlorian: ”Fiul meu a intrat primul la rezidențiat”

Profesorul Ștefan Florian a fost acuzat de deputatul USR, Emanuel Ungureanu, că a tras ”sforile” pentru a-ți angaja fiul pe funcția de asistent universitar la UMF Cluj, în timp ce el era președintele Senatului UMF Cluj. Ungureanu a mai spus că va depune o plângere pentru conflict de interese împotriva profesorului Florian.

În replică, profesorul Ștefan Florian a declarat pentru evz.ro că nu este niciun conflict de interese și că totul a fost făcut perfect legal. ”Fiul meu este medic rezident, în anul patru, și a intrat primul pe țară la rezidențiat la neurochirurie. A avut nota cea mai mare dintre cei care au ales neurochirurgia. Referitor la postul de asistent universitar la UMF, totul a fost perfect legal. Concursul a fost publicat și avizat de toate forurile de conducere ale UMF. Este vorba despre un post de asistent universitar, pe perioadă determinată, la disciplina de neurochirurgie. Legal nu exista nicio contradicție sau conflict de interese, cum îi place domnului să spună. Nu e vorba că e fiul meu, dar este foarte bun în ceea ce face. El acum este medic rezident de anul patru, nici vorba să fie medic specialist”, a declarat pentru EvZ, profesorul Florian.