Compania lui Elon Musk, Neuralink, a primit aprobarea autorităților din Statele Unite pentru a implanta al doilea cip cerebral. În plus, FDA a aprobat și soluțiile propuse de companie pentru ajustările necesare la primul participant.
Neuralink va implanta al doilea cip cerebral
Pe măsură ce Neuralink se pregătește să implanteze încă un cip pentru un al doilea participant, primul, Noland Arbaugh, a oferit detalii despre i-a fost influențată viața și despre furtuna emoțională pe care a traversat-o înainte, în timpul și după ce dispozitivul și-a pierdut parțial funcționalitatea.
În perioada de după implantare, în luna ianuarie, Arbaugh a utilizat implantul Neuralink pentru a controla un cursor pe ecranul unui computer doar prin gândurile sale. Fiind tetraplegic și paralizat în ultimii opt ani, Arbaugh a reușit să comunice cu prietenii, să se joace și să interacționeze cu lumea sa în moduri care nu i se păreau posibile după accident.
Cu toate astea, la doar o lună după operație, a observat că dispozitivul nu mai funcționa la fel de eficient. Majoritatea firelor implantate în creierul său se desprinseseră și nu mai puteau interpreta semnalele electrice necesare pentru a-i traduce gândurile în mișcări ale cursorului. "Am plâns", a mărturisit Arbaugh.
Implantul N1 de la Neuralink este un dispozitiv de dimensiunea unei monede de 25 de cenți, care conține componente electronice și o baterie. Cele 64 de fire externe ale dispozitivului, fiecare mai subțire decât un fir de păr uman, sunt introduse în cortexul motor al creierului pentru a transmite semnale neuronale.
Rezultate neașteptate pentru Neuralink
Arbaugh a afirmat că Neuralink i-a comunicat că aproximativ 15% din firele introduse în creierul său au rămas în poziție. Acestea s-au stabilizat, a adăugat el, iar actualizările ulterioare de software implementate de companie l-au ajutat să-și recupereze în mare parte capacitățile dispozitivului, pe care le-a demonstrat ulterior în transmisiuni live.
Având în vedere că un dispozitiv de acest tip nu fusese implantat niciodată anterior la un om, Neuralink nu avea informații precise despre cât de mult se va deplasa creierul în interiorul craniului, a explicat Arbaugh. Conform afirmațiilor sale, creierul său s-a deplasat de până la trei ori mai mult decât anticipase compania.
Compania lui Elon Musk caută soluții
Pentru a menține firele în poziție, una dintre soluțiile propuse de Neuralink, aprobată de FDA, este să le implanteze la o adâncime de opt milimetri în cortexul motor al creierului, față de aproximativ trei-cinci milimetri în cazul lui Arbaugh.
Cu aprobarea FDA, Neuralink își propune să implanteze cipul la un al doilea participant în luna iunie, conform unei surse care cunoaște compania. Aceeași sursă a afirmat că peste 1.000 de tetraplegici s-au înscris în registrul de pacienți al Neuralink, dar doar mai puțin de 100 dintre aceștia îndeplinesc criteriile pentru a participa la studiu.
Și în timp ce unele dintre aceste persoane sunt eligibile, Elon Musk a postat joi pe X că firma încă acceptă cereri.
Conform publicației Wall Street Journal, Neuralink intenționează să implanteze dispozitivul la 10 persoane în acest an și speră să recruteze un grup divers de participanți pentru a studia o gamă variată de comportamente. O provocare este reprezentată de faptul că persoanele înscrise în registrul său de pacienți sunt în general de etnie albă și de sex masculin, a declarat aceeași sursă.