Evenimentul Zilei > International > Nepotul lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz, îndeamnă europenii să voteze împotriva extremei drepte
Nepotul lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz, îndeamnă europenii să voteze împotriva extremei drepte

Nepotul lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz, îndeamnă europenii să voteze împotriva extremei drepte

Rainer Höss, nepotul lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz, a postat pe internet un clip în care face apel la votul împotriva extremei drepte la alegerile pentru Parlamentul European, scrie ziarul El Mundo.

“Mă numesc Rainer Höss. Bunicul meu a fost Rudolf Höss, comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz. Trecutul meu demonstrează că Democraţia, Egalitatea şi Drepturile Omului nu pot fi niciodată considerate drept garantate” – cu aceste cuvinte se încheie clipul electoral care s-a răspândit vertiginos din ţările nordice spre restul Europei şi care face apel la votarea partidelor democratice la alegeri europarlamentare de la sfârşitul acestei săptămâni.

Într-un moment în care este clar că extrema dreaptă din diferite ţări va avea o prezenţă întărită în Parlamentul European, cei mai îngrijoraţi de acest lucru sunt cei care din punct de vedere al experienţei personale s-au lovit de cruzimea extremei drepte atât de partea victimelor, cât şi de cea a călăilor.

Tineretul Social-Democrat din Suedia (SSU), care încearcă să determine societatea să conştientizeze acest pericol, a recurs la Rainer Höss pentru a înregistra un clip adresat întregului electorat european. În această înregistrare, nepotul unuia din comandanţii lagărului de la Auschwitz îndeamnă la vot întregul continent european şi la votul împotriva extremei-drepte, potrivit ziarului spaniol preluat de Agerpres.

“Am căzut uneori în tentaţia de a da uitării propriul trecut pentru că mă apăsa prea mult”, spune el, după care a avertizat: “Dacă ne uităm însă trecutul, suntem condamnaţi ca istoria să se repete”. În timp ce îşi expune argumentele, el arată fotografii în alb negru ale familiei şi ale tatălui său când era copil şi se scălda în piscina vilei învecinate cu lagărul de concentrare, într-un moment în care nu ieşea cenuşă pe coşul crematoriului, ca să le strice ziua petrecută în aer liber.

“Simt că acum se întâmplă acelaşi lucru”, spune el referindu-se la uitarea şi la creşterea pe care o au în diferite ţări europene partidele de extremă dreapta, care susţin făţiş sau voalat politicile xenofobe şi antieuropene. “Dacă nu facem nimic, înseamnă că nu am învăţat nimic”, conchide el. Imediat după postarea pe YouTube, clipul a fost văzut de 120.000 de internauţi.

Tinerii social-democraţi suedezi doresc prin această campanie să lanseze un semnal de alarmă împotriva escaladării nazismului, pe care îl consideră vinovat de “15 ani de distrugere a bunăstării şi de adâncire a prăpastiei sociale”. “Prin iniţiativa noastră vrem să amintim ceea ce s-a întâmplat atunci când am hotărât să privim în altă parte şi să arătăm ce trebuie să facem pentru a lupta împotriva nazismului în creştere”, au denunţat tinerii social-democraţi.

Tatăl lui Rainer, copilul care se juca în acea grădină idilică cu jucării confecţionate de deţinuţi, nu a renunţat niciodată la ideologia insuflată de părinţii săi, iar Rainer a rupt de mulţi ani legăturile cu el. Protagonistul clipului electoral se luptă cu sentimentele de vinovăţie şi de ruşine care apasă asupra familiei sale. “Chiar dacă nu existe motive să simt această vină, ea este acolo. Port vina în mintea mea”, recunoaşte el. El se declară totodată stupefiat că partide de extremă dreapta pot obţine locuri în Parlamentul European la început de secol XXI. “Trebuie să oprim aşa ceva”, spune el adresându-se electoratului.