Ideologia extremistă câştigă tot mai mulţi adepţi pe Bătrânul Continent.
La adăpostul unei crize economice departe de se încheia, ideologia nazistă renaşte şi capătă tot mai mult contur în Europa. Ascensiunea formaţiunii de extremă-dreapta Zorii de Aur care, pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 1993, şi-a făcut intrarea în Parlamentul grec după alegerile din 6 mai, este doar ultimul exemplu şi cel mai elocvent în acest sens. Dintr-un colţ în altul al Europei, manifestările neo-naziste iau forme variate. În Ungaria, Garda Maghiară, urmaşă a miliţiei partidului nazist care a pus la cale exterminarea evreilor şi ţiganilor, terorizează acum populaţia evreiască şi declanşează sistematic atacuri împotriva comunităţii rome. Mai la nord, în Letonia, în pofida puternicelor critici formulate la adresa marşului anual al foştilor soldaţi letoni din trupele naziste Waffen SS, preşedintele republicii, Andris Berzions, şi-a exprimat pentru prima dată susţinerea faţă de aceşti veterani care, în opinia sa, merită respect pentru că au luptat împotriva Armatei Roşii. Militanţi de extremă-dreapta din Suedia, Lituania şi Estonia se alătură în fiecare an, pe 16 martie, acestei manifestaţii. În Austria, FPO, partidul de extremă dreapta care trăieşte cu nostalgia celui de-al Treliea Reich, este favorit în sondajele pentru viitoarele alegeri parlamentare din toamna acestui an. În 2008, FPO şi o altă formaţiune de extremă dreapta, BZO, înfiinţată de defunctul Jorg Haider, au câştigat aproape o treime din locurile din parlament. FPO militează asiduu pentru legalizarea simbolurilor naziste.
În Germania, auto-rităţile au încercat, fără succes, să interzică activitatea partidului neo-nazist NPD, mai ales după ce, în toamna anului trecut, poliţia a descoperit că formaţiunea avea legături cu o celulă extremistă responsabilă de moartea a nouă imigranţi şi a unei poliţiste. Toate crimele au fost comise între 2000 şi 2006, fără ca serviciile secrete germane să bănuiască ceva. Aproape 200 de persoane au fost victime ale militanţilor neo-nazişti în Germania în ultimele două decenii, potrivit unei statistici a organizaţiilor neguvernamentale. "Grecia este doar începutul. Ştiţi bine despre ce vorbesc. Afară din ţara mea, afară din casa mea!" NIKOS MICHALOLIAKOS, liderul neo-naziştilor greci
Explozie a naţionalismului ungar
În Grecia, neo-naziştii au câştigat teren speculând starea de nelinişte de la nivelul societăţii elene pe fondul unei creşteri alarmante a ratei infracţionalităţii, asociată de mulţi cu un fenomen al imigraţiei ilegale scăpat de sub control.
În Ungaria, manifestările extremiste sunt însă de o cu totul altă natură, cu profunde accente iredentiste. Miklós Horthy, regentul antisemit din perioada interbelică, liderul autoritar, ultraconservator, naţionalist şi revizionist, este acum omagiat deschis de către unguri. Mai multe statui ale fostului aliat al lui Adolf Hitler au fost sau urmează să fie rididicate în mai multe oraşe ungare, inclusiv la Budapesta. Tentativa de reînhumare, cu girul puterii centrale ungare, a lui Nyiro Jozsef, ideologul cultural al regimului Horthy, este o altă dovadă a cursului naţionalist-populist pe care se află Ungaria. Guvernul de dreapta condus de Viktor Orban a schimbat şi programa şcolară, în care lucrări ale lui Nyiro Jozsef şi ale altor autori fascişti au devenit lecturi obligatorii, aminteşte publicaţia germană "Der Spiegel". Sunt scriitori care au avut un mare impact la vremea lor, a argumentat executivul de la Budapesta. Citiţi şi:
- Renaşterea naţionalismului populist în Ungaria: cultul lui Horty şi înhumarea lui Nyiro Jozsef