Agenția Nucleară din Ucraina anunță că nivelul radiațiilor de la fosta centrală de la Cernobîl a crescut după ce rușii au preluat controlul asupra acestui obiectiv strategic. Informația este susținută și de experți români, dar Rusia neagă totul. Moscova spune că va trimite parașutiști în zonă pentru a asigura paza.
Ambasada Ucrainei la Bucureşti susţine că invazia Rusiei poate provoca "un alt dezastru ecologic", prin mutarea trupelor militare la Cernobîl.
„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou, în 2022", se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Ucrainei la București.
Niveluri crescute de radiații
Mai mult, Agenția Nucleară din Ucraina a anunțat vineri că întregistrează niveluri crescute de tadiție la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Specialiștii de la compania Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).
Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak anunţase joi seara că armata ucraineană a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Oficialul a mai declarată că nu se cunoaște care este stare instalațiilor de la Cernobîl, dar nici cea a depozitelor de deșeuri nucleare.
Suntem pe un butoi de pulbere
Centrala de la Cernobîl nu mai era considerată un pericol, dar cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui spune că această creștere a radiațiilor este îngrijorătoare. Expertul a declarat că 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid şi praf radioactiv se află în reactorul 4 de la Cernobîl.
„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul”, a transmis fizicianul Silviu Gurlui.
Deși tot mai mulți experți confirmă că nivelul radiațiilor a crescut, Rusia susține că acesta este unul normal. Moscova a anunțat că va trimite parașutiști care să ajute la asigurarea pazei fostei centrale nucleare.