Petre Daea, fost ministru al Agriculturi, a declarat că România s-ar putea confrunta cu o criză alimentară în orice secundă. Acesta a mai spus că foametea este mai periculoasă decât războiul cu arma.
”Toată lumea și-a deschis porii, cum le spun eu au început gurile celulelor să se deschidă că există criză, dar criza aceasta alimentară și lipsa hranei pe glob nu este de ieri sau de alaltăieri. Când FAO spunea, cu ani de zile în urmă, cu datele statistice pe masă, că la fiecare șase secunde pierdem un copil din cauza foametei, deciziile planetare s-au îndreptat în alte direcții.
Dar iată că acum, când s-a pus degetul și pe cocoșul armei, am început să ne uităm și la aceste aspecte pe care le-am avut, cel puțin ca avertisment, în planul nostru de acțiune, înțelegând aici deciziile politice și de deciziile administrative. Eu am spus-o și o repet: războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma. Și iată că ajungem într-o asemenea situație în care, după avalanșa aceasta de crize, când pandemia ne-a lăsat să căutăm căile noastre de rezolvare, a venit această năstrușnică măsură de a liberaliza prețurile la gaze și la energie, în anul 2021. Este incredibil ce s-a făcut! O asemenea măsură a contribuit din plin la ceea ce avem astăzi.
Eu nu întreb de ce au făcut-o, eu mă întreb în legătură cu consecințele acestei măsuri dacă există măcar un răspuns de regret că am făcut așa ceva.
Să știți că bobul de grâu când pleacă din magazie, el se duce la moară, transportat fiind cu motorină, care s-a scumpit. Ajunge în coșul morii, începe totul să se miște cu energie electrică, și ea mai scumpă. Pleacă acolo, se duce la brutării, unde ajunge cu mașinile care funcționează tot cu carburanți, apoi întră în malaxor, care merge tot cu energie, la fel și și cuptorul de pâine. Facturile devin, astfel, uriașe”, a punctat Petre Daea, potrivit dcbusiness.ro.
România aruncă alimentele la gunoi
În timp ce specialiștii spun că se apropie o criză alimentară uriașă, șeful Ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu declară că românii fac risipă de alimente.
„Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate şi am să vă ofer şi argumentele necesare. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte.
Într-o ţară în care, în anul 2021, s-au aruncat două miliarde de kilograme de alimente – au fost aruncate la gunoi -, putem vorbi de risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili”, a explicat ministrul Agriculturii.