Noul cod deontologic al medicilor stomatologi din România, care va intra în vigoare de anul viitor, este contestat chiar de cei care trebuie să-l respecte.
Documentul a fost votat în vara acestui an de Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Cu câteva zile înainte de termenul de la care va începe să se aplice, au apărut și contestatarii. Cei care nu sunt de acord cu noul cod deontologic susțin că îngrădește drepturi fundamentale sau economice.
Medicul Vlad Cristian Deac din Bihor, membru în Adunarea Generală CMSR, a votat împotriva adoptării acestui cod deontologic
„Fiind membru al CMSR ai dreptul de practică a profesiei pe teritoriul României. Dacă acest drept se retrage, medicul nu mai poate profesa. Puterea pe care legiuitorul o dă Colegiului este destul de mare. Tocmai de aceea regulamentele care există trebuie să fie pe cât posibil respectate de toţi medicii din ţară”, a explicat Vlad Cristian Deac.
Ce vizează contestația medicilor
Printre articolele contestate este cel care reglementează accesul medicilor stomatologi la rețelele de socializare. Este vorba despre articolul 21.
„(1) Utilizarea de către medicul stomatolog a reţelelor sociale trebuie să fie responsabilă şi civilizată. (2) Încălcarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) poate conduce la declanşarea procedurii de cercetare disciplinară”, prevede reglementarea
Medicii stomatologi consideră că termenii „responsabil” și „civilizat” nu sunt definiți foarte clar, iar acest lucru lasă loc interpretărilor și abuzurilor din partea CMSR. Între altele, acest articol, susțin ei, încalcă dreptul la libera exprimare prevăzut în Constituţie.
De asemenea, medicii mai acuză ambiguitatea cu care au fost definite „serviciile de urgență” pe care trebuie să le ofere un stomatolog obligatorie oricărui pacient. Aceste noțiuni nu sunt definite, astfel că vor apărea interpretări personale de la un cabinet la altul.
Concurența neloială definită inexact
O altă sintagmă insuficient definită în Codul Deontologic este cea de „concurenţă neloială” interzisă în relațiile dintre medicii stomatologi. Acestora li se interzice să perceapă onorarii subevaluate în raport cu „preţul pieţei sau calitatea prestaţiei”, deşi nu există un preţ al pieţei stabilit.
„Sunt terminologii vagi utilizate, care fiind date de o autoritate pot să cauzeze prejudicii unor persoane. Nu au ce să caute în Cod deoarece sunt greu de interpretat şi creează abuzuri. Nu spun că cei care conduc acum Colegiul vor face asta, dar peste un timp, alţi oameni care vor veni la conducere se pot folosi de el ca de un instrument”, a mai precizat dr. Vlad Cristian Deac, conform Adevărul.
Mai mult, stomatologii reproșează faptul că nu au fost consultați suficient la elaborarea noului cod deontologic care-i priveşte direct. Consultarea, susțin ei, trebuia făcută prin intermediul colegiilor teritoriale.
Punctul de vedere al Colegiului Medicilor Stomatologi
Colegiul Medicilor Stomatologi din România, care a elaborat noul cod deontologic este un organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public. Acesta are responsabilităţi în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de medic dentist ca profesie liberal. De asemenea, are responsabilități pe parte de practică publică autorizată, având autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, normativ şi jurisdicţional profesional.
Reprezentanții instituției consideră că modificarea vechiului Cod Deontologic se impunea deoarece serviciile medicale de stomatologie s-au dezvoltat, iar legislaţia care le reglementează s-a modificat.
„Pentru noul Cod Deontologic al medicului stomatolog, informarea publică a fost făcută la nivelul tuturor colegiilor teritoriale şi pe mediile online. A fost organizat chiar şi un webinar pe această temă. Proiectul a fost supus transparenţei decizionale şi au fost operate numeroase modificări ale proiectului iniţial în acord cu solicitările motivate ale medicilor stomatologi”, a transmis Radu Septimiu Câmpian, vicepreşedintele CMSR, confor sursei citate.