Procurorii DIICOT Timişoara îl cercetează pe Nicolae (Nikolaus) Mann pentru constituirea unui grup infracţional, delapidare, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri şi spălare de bani.
Dosarul devalizării Aton Transilvania, cea mai mare investiţie germană în agricultura României (peste 200 de milioane de euro), arată că nemţii au fost jefuiţi în Banat mai ceva ca-n Vestul Sălbatic. Autorii fac parte dintr-o grupare infracţională, care ar fi condusă de Nicolae Mann, un om de afaceri prezent la un moment dat în TOP 300. "Evenimentul zilei" a publicat, ieri, povestea eşecului Aton Transilvania. Astăzi punctăm cele mai scandaloase cazuri de jaf din dosarul instrumentat de procurori. Lupul paznic la oi Până în luna iulie 2008, 197 dintre salariaţii Aton Transilvania desfăşurau activităţi de mentenanţă auto şi activităţi de întreţinere. Administratorii Aton, Mihaela Cipleu, apoi Ţunea Daniel - membri ai grupului infracţional condus de Mann, susţin procurorii - i-au concediat pe lucrători şi au început să plătească aceleaşi servicii către Euromobille, firma "căpuşă" controlată de Mann, potrivit DIICOT. În prima jumătate a anului 2009, Aton a plătit lui Euromobille servicii de întreţinere de 17,7 milioane de lei, în loc de 0,73 milioane de lei, cât ar fi cheltuit cu salariile celor concediaţi.
La fel s-a procedat cu cei doi ingineri geodezi şi cu topograful, angajaţi ai Aton. Mihaela Cipleu i-a concediat în iulie 2008, iar pe 1 august a vândut, cu 764 de mii de lei, aparatura de măsuri topografice. O lună mai târziu a plătit "căpuşei" Euromobille 11,8 milioane de lei, pentru lucrări topografice, pe care le-ar fi putut executa cu cei trei salariaţi plătiţi cu 1.700 lei pe lună. Morişca cu utilaje În perioada iulie - octombrie 2008, administratorul Aton, Mihaela Cipleu, a vândut către SC Euromobille SRL, utilaje proprietatea SC Aton Transilvania, în sumă totală de 87,38 milioane de lei, deşi utilajele erau indispensabile derulării activităţii de exploatare, susţine expertul contabil Mirela Goicea. Activitatea de vânzare a continuat şi după numirea celuilalt administrator, Daniel Ţunea. După ce au vândut utilajele - majoritatea către Euromobille - administratorii Cipleu şi Ţunea le-au închiriat de la aceeaşi Euromobille, plătind 49 de milioane de lei. Bişniţă cu terenuri Şirul devalizărilor nu se opreşte aici. Aton a cumpărat de la Euromobille terenuri pe care "căpuşa" le cumpărase la preţuri de zeci de ori mai mici. Pe 7 decembrie 2007, Euromobille a cumpărat 9 hectare de teren agricol cu 7.000 de lei şi i l-a vândut lui Aton, trei luni mai târziu, cu peste un milion de lei. Pe 16 octombrie 2008, i-a vândut lui Aton cu 760.000 de lei un teren pe care-l cumpărase, spune expertul Mirela Goicea, cu numai 360 de lei (de 2.000 de ori mai ieftin). Cu doar un an înainte, firma-căpuşă mai cumpărase un teren de 9,5 hectare cu 1,59 milioane de lei, pe care l-a vândut la Aton, trei săptămâni mai târziu, cu peste 4 milioane de lei. Ţeapa cu hale "Yo-Yo" Pe 31 octombrie 2008, Mihaela Cipleu, administratorul Aton, a vândut trei hale industriale către SC Terminal West, firmă în care Nicolae Mann deţinea 66,45% din acţiuni, iar administrator era aceeaşi Mihaela Cipleu. Preţul de vânzare a fost de 5,33 milioane de lei, păgubos pentru Aton, susţine expertiza, deoarece era mai mic decât valoarea de înregistrare în contabilitate. Şapte luni mai târziu, firma lui Mann a revândut aceleaşi hale către Aton, cu 17,45 milioane de lei. ESCROCHERIE Şmen cu grâu de 2 milioane de lei Pe 12 iulie 2009, Nicolae Mann a semnat un contract de vânzare a 4.261 de tone de grâu către Cer-Oil Carani SRL, firmă din grupul Aton Transilvania SRL. Mann fusese administrator la Cer-Oil, funcţie deţinută de Cristian Florin Moiş, cercetat, la rândul lui, de procurori, ca făcând parte din gruparea infracţională înfiinţată de Mann. În baza contractului, în valoare de 1,8 milioane de lei, Moiş i-a dat banii lui Mann fără ca acesta să mai aducă şi grâul. "În acest mod, fostul administrator Moiş Cristian Florin Mann şi învinuitul Mann Nicolae au creat un prejudiciu societăţii în sumă de 1,8 milioane de lei", notează procurorul Sandu Antonio.
Nicolae Mann nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.