Nemirschi şi Ridzi se laudă că au făcut economii

Nemirschi şi Ridzi se laudă că au făcut economii

TUPEU. Reprezentanţii Mediului susţin că au scutit banii pentru licitaţie, iar cei ai Tineretului - că au cheltuit mai puţin decât au alocat.

Anchetaţi de parlament pentru cheltuirea suspectă a banilor publici, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, şi cel al tineretului, Monica Iacob Ridzi, susţin că, de fapt, au încheiat nişte afaceri avantajoase. Primul spune că nu a făcut licitaţie publică pentru a atribui un contract de publicitate de 500.000 de euro pentru că ar fi „ars” ministerul mai mult la buget, fiind obligat să plătească prelungirea contractului de monitorizare.

Mai mult, el se laudă că au reuşit să mai salveze ceva bani şi din negocierea unui curs de schimb mai mic. În cazul ”2 Mai”, ministrul Monica Iacob Ridzi susţine că a mai salvat câteva sute de mii de lei cheltuind mai puţin decât a alocat pentru Ziua Tineretului şi, la câţi participanţi a mobilizat, costurile ar fi trebuit să fie mai piperate. Grabă motivată de termenele UE

Ministrul mediului Nicolae Nemirschi le-a explicat ieri parlamentarilor că a decis să încredinţeze direct contractul firmei Ars Advertising pentru că o licitaţie deschisă ar fi însemnat ca termenul de aplicare să coincidă cu cel la care ar fi expirat monitorizarea europeană pentru fondurile prevăzute pe secţiunea pentru care se alocaseră banii. „Ca atare, trebuia să plătim din banii noştri ca să facem raportul final către Comisia Europeană. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care s-ar fi iniţiat procedura de licitaţie deschisă în luna aprilie (…) ar fi fost în total 84 de zile pentru aplicare, însemna deja în luna august, deci în septembrie trebuia încheiată monitorizarea, trebuia să iau şi să închei un alt contract pe banii bugetului de stat pentru monitorizare ca să pot să-mi respect obligaţia faţă de UE”, a explicat Nemirschi. El a mai spus că negocierea contractului a condus la o economie, estimată de secretarul general al ministerului la 65.000 de lei, pentru că s-a calculat la cursul euro de anul trecut.

Contractul cu Ars Advertising nu este singurul dat prin încredinţare direct. Parlamentarii au descoperit ieri că aceeaşi procedură s-a folosit pentru alocarea a 15.000 de euro, pentru creaţie publicitară, firmei Still Print Forward, deoarece contractual iniţial expirase. „Trebuia să avem ce difuza. (…) Aşa s-a ajuns la concluzia că cel mai bine e să alocăm, prin încredinţare directă, un nou contract de creaţie publicitară”, a explicat Nemirschi, precizând că legea îi permite să angajeze un astfel de demers, dată fiind suma mică. EVALUARE

Ridzi a aruncat cu banii uitându-se la televizor Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de Monica Iacob Ridizi, a cheltuit 780.000 de euro din bani publici, pentru Ziua Tineretului, introducând un singur criteriu de verificare: numărul celor prezenţi la acţiuni. Astfel, potrivit notei de fundamentare semntă de Ridzi pentru evenimentul de la Costineşti, s-au alocat 700 de lei pe participant, iar pentru cel din Bucureşti 600 de lei. Plata s-a făcut pe baza imaginilor difuzate de televiziuni. Sfaturile de la Achiziţii În timpul audierii de ieri a ministrului, liberalul Bogdan Olteanu a vrut să ştie cum s-a făcut estimarea prezenţei. „Numărul persoanelor a fost de trei ori mai mare decât cel prevăzut în contract. Din ce vedem pe înregistrările video, se vede mulţimea”, a răspuns imperturbabilă Ridzi. „Atunci când discutăm despre atâţia bani e normal să avem repere atât de volatile, cum ar fi numărul oamenilor prezenţi estimat la televizor?”, a taxat-o deputatul PSD Robert Negoiţă.

Cât priveşte lipsa unor criterii cantitative şi în cazul materialelor promoţionale, Ridzi a afirmat că acesta a fost tipul de serviciu ales de directorul Direcţiei de achiziţii, deşi iniţial s-a discutat o variantă prin care firma contractantă era obligată la un număr minim de materiale promoţionale. Aproape 800.000 de euro, nota de plată Deputaţii au cerut explicaţii şi în legătură cu informaţiile contradictorii în legătură cu nota de plată finală. Monica Iacob Ridzi a prezentat, ieri, ceea ce ar fi, teoretic, bilanţul final al cheltuielilor pentru Ziua Tineretului. Ea a declarat, în faţa comisiei de anchetă, că Ministerul Tineretului a alocat 3.410.700 de lei fără TVA (respectiv 3.737.433 cu TVA inclus, reprezentând aproape 900.000 de euro), însă a cheltuit doar 3.067.962 de lei cu TVA (aproximativ 730.000 euro).

Potrivit lui Ridzi, la aceste sume se adaugă 245.000 lei (aproximativ 58.300 euro), bani alocaţi pentru direcţiile judeţene de sport. La audierile de ieri, Ridzi a recunoscut, în premieră, că în contracte sunt lucruri în neregulă, dar a transmis răspunderea către subordonaţii săi. “Am avut încredere în cei care au facut calculele şi notele. Nu cade în atribuţia mea să verific”, a spus ea De asemenea, Ridzi a promis că va da în judecată firmele care au încălcat contractele angajând subcontractori.

Comisia dă azi verdictul Membrii comisiei de anchetă au început, ieri, deliberările în cazul „Ridzi”, discuţiile purtându-se cu uşile închise, la propunerea PDL, care a părăsit însă lucrările. Membrii comisiei şi-au propus ca astăzi să rămână până la votarea raportului care, potrivit PNL şi PSD, va cuprinde sesizarea Curţii de Conturi, a Gărzii Financiare şi cererea de începere a urmăririi penale a minsitrului tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi. (Romulus Georgescu)

„Numărul persoanelor a fost de trei ori mai mare decât cel prevazut în contract. Din ce vedem pe înregistrările video, se vede mulţimea.” Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului şi Sportului

DEFENSIVĂ. Ridzi spune că nu ea trebuia să verifice contractele Foto: Codrin Prisecaru