Evenimentul Zilei > Social > Nelu Tătaru recunoaște! După 30 de ani de pregătire, pandemia ne-a surprins. Soarta pacienților
Nelu Tătaru recunoaște! După 30 de ani de pregătire, pandemia ne-a surprins. Soarta pacienților

Nelu Tătaru recunoaște! După 30 de ani de pregătire, pandemia ne-a surprins. Soarta pacienților

Deși avem un program, scriptic, de prevenire și pregătire a pandemiilor, Nelu Tătaru susține că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am investit mai mult în sistemul medical românesc și că am fost nevoiţi în acest an să facem o modernizare forţată a spitalelor, care nu s-a făcut în ultimele trei decenii.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că, în România, „nu vom ajunge să alegem între pacienți.

„Medicul român știe ce înseamnă greul și lipsurile”, este argumentul ministrului.

Declarația oficialului român survine la scurt timp după ce autoritățile din Elveția au anunțat că sunt gata să pună în aplicare un plan medical dramatic.

Adică să renunțe la resuscitări iar pacienții vârstnici să nu mai fie duși la reanimare.

„Au fost evenimente culturale, se relaxase foarte mult situația. Au fost foarte multe contaminări, situația a scăpat de sub control”, a relatat doctorul Alexandru Dobrinov, medic român stabilit în Elveția, pentru Digi24.ro.

„Aceste măsuri erau prevăzute a se aplica în caz de război, de catastrofă aeriană, când se preciza că trebuie făcut un triaj dacă nu mai sunt paturi la terapie intensivă.

Triajul nu ține de vârstă, acolo scrie că ceea ce contează este speranța de viață după resuscitare, dar e specificat că speranța de viață ține și de vârstă”, a explicat Dobrinov.

El a precizat că documentul a fost emis în martie de Academia Medicală din Elveția, dar a fost publicat acum din cauza situației pandemice.

„Medicul român nu a fost crescut aşa”

Întrebat dacă se va ajunge ca medicii să fie nevoiți să aleagă între pacienți, pe cine țin în viață, Tătaru a spus că sistemul medical nu a dat niciodată înapoi și că nu crede că se va ajunge la această situație.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat, marți, că nu crede că țara noastră va ajunge la un nou lockdown.

„Sistemul medical românesc nu a dat niciodată înapoi. Zilnic suntem întrebaţi de paturi ATI şi dacă ajungem la un lockdown sau să alegem între pacienţi, nu cred. Medicul român nu a fost crescut aşa. Ştim ce înseamnă greul, ştim ce înseamnă lipsurile şi, chiar dacă a trebuit, am făcut orice ca un pacient care nu a încăput în ventilator a mers pe o terapie intermediară şi s-a găsit acea soluţie. Dar, nu trebuie să ne lăsăm doar în baza lor”, a afirmat Tătaru, la videoconferinţa „Fenomenul SARS-CoV2 Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, organizată de Profit.ro

Nelu Tătaru a afirmat că nu crede că s-a greşit undeva în gestionarea pandemiei de COVID-19, iar în acest an spitalele au fost dotate.

Despre felul în care arată pandemia în România, Nelu Tătaru a declarat:

„Întrebaţi dacă s-a greşit undeva. Nu cred că s-a greşit, ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem. Poate că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am pus mai mult în sistemul medical românesc. Am fost nevoiţi în acest an să facem acea modernizare forţată a spitalelor. Cu cât s-au dotat spitalele în această perioadă nu cred că s-au dotat în cei 30 de ani”.

 

Vaccinul anti-Covid ar putea ajunge la finalul lunii decembrie în România

Așa cum a anunțat și evz.ro, Nelu Tătaru a declarat că o primă tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă la sfârşitul lunii decembrie.

Mai întâi, însă, urmează să fie imunizat personalul medical.

„Se discută (…) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie şi să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. (…) Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (…) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

„Nu vrem să mergem către un stat polițienesc”

 

Nelu Tătaru a precizat că regulile impuse trebuie să fie respectate într-o asemenea situaţie de criză.

„Nu vrem sau nu mergem spre un stat poliţienesc, dar sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate. (…) Conceptul în care toţi suntem parteneri este acela care, din punctul meu de vedere, şi (…) sistemul medical să poată respira. Suntem aceiaşi oameni de opt luni de zile. (…) Sunt totuşi momente în care vedem că nu suntem singurii care trec prin acest lucru şi acele sisteme sanitare puternice pe care le vedeam odată, pe care le invidiam, în acest moment au momente de trepidaţii”, a completat Tătaru.

 

Nelu Tătaru: Pandemia de Covid-19 nu se tranșează în spitale

 

Ministrul Sănătății a mai subliniat, în cadrul aceleiași conferințe, că în ultimele trei – patru săptămâni, s-a căutat să se mărească numărul de paturi de terapie intensivă.

„Ne uităm la resursa umană, sunt aceiaşi pe care îi ducem de la un spital la altul, avem pacienţi pe care îi transportăm de la un spital la altul pentru a gestiona o situaţie. (…) Nu trebuie să uităm că avem şi pacienţi cu patologie nonCOVID, care de frică, de teamă, din precauţie nu se prezintă la spital în acest moment. Avem acea evaluare care ne spune că 38% din internări au scăzut faţă de anul trecut”, a precizat Nelu Tătaru.

El a reiterat că pandemia de COVID-19 „se tranşează” în pre-spital, iar lupta cu noul coronavirus este una comună.

„Chiar dacă se discuta foarte mult de acea testare… Noi avem nişte barometre pe care le urmărim foarte clar. Indiferent de numărul de teste, pacienţii care se prezintă la Primiri-Urgenţe sunt aceiaşi, pacienţii care aglomerează Boli Infecţioase sunt aceiaşi, pacienţii care sunt în ATI sunt aceiaşi, pacienţii care decedează sunt aceiaşi. Ce putem face? Întâi să înţelegem că toţi avem o luptă comună şi noi ca sistem medical, ca şi Guvern, ca şi Administraţie Prezidenţială, dar şi populaţia civilă”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a adăugat că „această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital. Sistemul medical este cel care se extinde şi adaptează ca şi număr de capacitate paturi, terapie intermediară pe ce vine din teritoriu. Modificăm pe zi ce trece şi capacităţi de Terapie intensivă suplimentare, care pot la un moment dat prelua necesarul pentru aceşti pacienţi care sunt în stare critică. Cred că soluţia nu este doar acolo, soluţia este în pre-spital în respectarea şi impunerea unor reguli”.

 


Nelu Tătaru pregătește un nou Ordin de ministru. Ce pacienți sunt vizați

Când vom avea restricții pe timpul nopții. Nelu Tătaru are răspunsul

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.